I 2005 etablerte Lofotkraft, Lofotkraft Bredbånd, som skulle gi fibernett til Lofotværingene. Tolv år senere kan de se tilbake på en vellykket satsing.

–Utviklingen og forventingene fra kundene har gått veldig fort, forteller Thorvaldsen. Før 2005 var Telenor enerådende på teleinfrastruktur i Lofoten. Nå har Lofotkraft Bredbånd over 5000 privatkunder og rundt 500 bedriftskunder. Lofotkraft bygger fremdeles ut fibernettet.

Det bor ”bare” 24 000 mennesker i Lofoten, men verdiskapingen er stor.

– Fiskerinæringen går godt. Flere fiskemottak bruker fibernettet til å styre sine produksjonslinjer. Turistene strømmer hit, hele året. Mange av våre kunder, som driver hotell og rorbuer, opplever nå at gjestene forventer raskt internett. Etter en dag i Lofot-naturen, ønsker turistene å laste opp sine bilder på internett – og legge sine digitale avtrykk i sosiale medier. Skolene bruker digitale verktøy i undervisningen. Det krever fart i nettet, sier Thorvaldsen.  

Nye næringer

God infrastruktur, som fibernett, bidrar til at Lofoten opplever etablering av nye næringer. Ballstad, et levende fiskevær, er et tegn i tiden.Her etableres nye bedrifter og det bygges for første gang boligblokker. Det var aldri snakk om noen annet en fiber fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox. Utbyggere og kjøpere av leilighetene ser på rask internett tilgang som en selvfølge -  og som en god investering.

Gjennom Altibox tilbyr Lofotkraft Bredbånd mer enn fibersignalene.

– Vi leverer den digitale boksen for å få TV-signaler, ta opp programmer eller leie film. Det trådløse nettverket blir også levert fra oss. Nå har vi oppgraderte hjemmesentralene og lansert Wifi-pluss. Det betyr mer fart og flere brukere på trådløst nett samtidig. Der opplever vi nå stor etterspørsel, forteller Thorvaldsen.


Bidrar til vekst. –Vårt oppdrag er å sikre god infrastruktur som gjør Lofoten til et godt sted å bo og å drive næring, sier Espen Thorvaldsen, leder i Lofotkraft Bredbånd. På bildet ser vi kabel til Røst med strøm og fiber. Foto: Tore Berntsen, Visuldays.no


Krevende å bygge fiber i Lofoten

Framtidens muligheter krever fart og kapasitet. Varme, vaskemaskiner og kjøleskap vil være koblet til internettløsninger og styres på smartere måter.

– Helsetjenester og eldreomsorg, kommer også til å kobles til fibernett-teknologi. Vi har bare sett begynnelsen av hva raskt internett kan by på, spår Thorvaldsen.

Lofoten er vill natur, høye fjell, – og mange øyer. Å bygge fibernett her er krevende. Den største utfordringen var bygging av stamnettet.

Løsningen ble sjøkabel fra Svolvær til Ballstad. Kabelen går innom Henningsvær og Stamsund, videre til Flakstad og Moskenes. Ytterst i Lofoten ligger Røst. Der, ti mil ut i havet, har de nå Norges beste internettforbindelse, takket være Lofotkrafts kabel, som det ikke bare går strøm i, men også fiber.