– Det nye bygget skal inspiserer studentene til å tenke fremtidsrettet, og i tillegg vil studentene få benytte seg av fasiliteter som bibliotek, kantine og studentpub. Bygget åpner opp det nokså lukkede havneområdet, og studentene vil skape et energisk og levende byrom, sier arkitekt Svein Skibnes, i Skibnes Arkitekter.

Brattørkaia er et nytt byområde i sterk vekst i Trondheim. Tidligere var dette et industriområde, men i dag finner du miljøvennlige kontorbygg, rockemuseet - Rockheim, hotell og Pirbadet langs kai.

– Vi har jobbet for å skape et bygg som speiler området bygget ligger i. Vi ønsket at havet og himmelen skulle spille på lag med bygget, reflektere lyset og skape et levende bygg, på både inn- og utsiden. Det er jeg fornøyd med at vi har fått til, sier Skibnes.

Fasaden er utviklet av arkitektene i samarbeid med det lokale blikkenslagerfirmaet Olaf Hansen.

– Vi er stolte over at fasaden er bygget med et lokalt produkt og ikke er en ferdig fasade fra Tyskland, avslutter Skibnes.

Miljø i fokus

Handelshøyskolen BI har signert en 20 års lang leieavtale med byggherre Entra, og tok fredag 15.juni over bygget. Campusen skal huse cirka 1 650 studenter og cirka 30 ansatte, og er med på å gjøre Trondheim til en av Nordens beste studentbyer. Bygget holder høye miljøvennlige standarder, og produserer sin egen strøm.

– Bygget har 1 000 kvadratmeter solcellepaneler på taket. Disse vil bidra med cirka 19 kWh/m2*år i målsetningen om at bygget ikke skal bruke mer enn ca 27 kWh/m2*år Under oppføringen av bygget har solcellepanelene også vært benyttet som byggestrøm, sier Torstein Saksen, prosjektsjef i Entra.

For både Handelshøyskolen BI og Entra har det vært viktig at den nye campusen skal være miljøvennlig og energieffektiv.

– Når studentene flytter inn i Brattørkaia 16, flytter de inn i det som høyst sannsynlig er verdens mest energieffektive høyskolebygg, med et forbruk som er tre ganger mindre enn forbruket til det mest energieffektive høyskole/-universitetsbygget i Enovas bygningsnettverk. I tillegg er det hele fem ganger så energieffektivt som andre universitetsbygg i landet.

Vil utvide sentrum

Arbeidet med tomten startet tilbake i 2012. Den gangen var det tenkt at et kontorbygg skulle føres opp. To år senere startet Entra en dialog med BI om å benytte tomten på en helt annen måte.

– Når det var klart at BI var med på prosjektet, arbeidet vi tett sammen med de for å tilpasse bygget deres behov. Vi fjernet blant annet en etasje for å gi bedre takhøyde, og satt inn flere åpne store rom, sier Sakse. Han legger til: –At vi får så mange studenter til Brattørkaia er avgjørende for lokalmiljøet og at området skal benyttes også utenfor normal arbeidstid.

Entra jobber nå med å få på plass flere restauranter og kaféer som skal gjøre kaia til et enda mer pulserende og attraktivt område.

– Vi ønsker at kaia skal benyttes av lokalbefolkningen, og at vi får BI hit vil gjøre kaia til en mer integrert del av sentrum. Vi har allerede fått på plass enkelte restauranter, og etterspørselen vil øke til høsten og ikke minst når Powerhouse står ferdig på nyåret, avslutter Saksen.