I Eides Rederi har de jobbet med transport og logistikk siden 70-tallet. Fordi de opererer over hele Nord-Norge og jobber med store volum har båt alltid vært det naturlige transportmiddelet. - Vi driver innenfor to segmenter og opererer og eier et lite rederi. Vi har en båt som er egnet for oljebransjen, og en som går for bygg- og anleggsbransjen bra Bodø og nordover, forteller Bernt Eide, daglig leder og eier av Eides Rederi.

Frakter større lass via sjøveien

Det er først i nyere tid at de har begynt å levere tjenester til oljebransjen.

– Muligheten for å være med på utviklingen av oljebransjen i Nord-Norge bød seg, og det ville vi være med på når vi hadde sjansen, husker Eide. Bring som i utgangspunktet er et cargoselskap som baserer seg på biltransport trengte hjelp når de skulle begynne å frakte deler til oljerigger fra Stavanger og oppover landet.

– Vi frakter for Bring til og mellom oljebasene, og der har de hatt prøvedrift i litt over et et år, forklarer Eide. – Jeg regner med at de er fornøyde i og med at de fortsetter å utvide avtalen fra måned til måned, men det er ikke tatt noen endelig avgjørelse om langsiktig samarbeid så det blir spennende å se hva de bestemmer seg for.  

Grunnen til at Bring velger å spotleie Eides båter til transport, er de mange fordelene som ligger i å frakte større lass over lengre distanser via sjøveien.

– Jo lengre nord man kommer seg, jo mer hensikt er det i å bruke båt, forklarer Eide. – Et båtlass har jo plass til bortimot femti trailerlaster, og når vi transporterer fra Stavanger og nordover i landet blir dette både en kostnadseffektiv men også veldig miljøvennlig måte å gjøre det på.

Satser på miljøvennlig transport

Det er naturlig at transportavtalen med Bring forutsetter at satsingen på oljefelter i nord fortsetter, og her er det mye spennende som skjer.

– Vi ser blant annet frem til Åste Hansteens feltet som skal utbygges sør for Lofoten og Røst uti havet. Her er det planlegging i gang. Alt av utbygging og materiell blir betjent fra oljebasen i Sannersjøen og da blir det økt behov for transport fra sør, håper Eide.

Generell oljeaktivitet i nord fører til økt etterspørsel til deres tjenester, og Eide synes det er spennende å kunne bidra her.

– Det er spesielt hyggelig at våre tjenester bidrar til en mer miljøvennlig transport av varer, avslutter han.