Svanhild Pedersen, Daglig leder, Finnmarksløpet

Finnmarksløpet er ikke for pyser.  Løpet har tre klasser; en 500 km, en 1000 km og et juniorløp på 200 km. Løpet går over en hel uke i begynnelsen av mars, og den lengste og tøffeste klassen kjører hundespannet fra Alta til Kirkenes og tilbake igjen. Det er 1000 kilometer gjennom barsk natur, i uforutsigbart vær som kan skifte fra plussgrader til isnende storm på et blunk.

Avtroppende daglig leder, Svanhild Pedersen, har hatt jobben i tre år, eller i tre løp. Hun forteller at løpet har hatt en eventyrlig vekst.

- Da vi startet i 1981 hadde vi tre hundespann på startstreken. I år hadde vi 130 spann, totalt vel 1400 hunder, med deltakere fra hele verden. Sist løp var 15 nasjoner representert, og neste år har Finnmarksløpet fått VM- status.

Arrangementet er et stort, årlig høydepunkt i Finnmark, og det er mange som er involvert. Organisasjonen har 3,5 årsverk, i tillegg har vi 600 frivillige som er helt uvurderlige, forteller Pedersen. De kommer fra både inn –og utland.

"I år hadde vi 130 spann, totalt vel 1400 hunder, med deltakere fra hele verden."

- De frivillige legger ned ufattelig mye tid, vi hadde aldri klart å gjennomføre dette uten dem. De jobber i start- og målområdene, ute på sjekkpunktene, i sekretariatet, pressesenter, på banketter våre m.m.  Løypekjørerne er ute i lang tid før løpet og kjører opp løyper med snøscootere. I tillegg har vi 23 veterinærer som er spesialister på langdistanseløp, vi er veldig opptatt av dyrenes velferd.

Binder Finnmark sammen

Finnmarksløpet er med på å sette Finnmark på kartet, og binder kommunene i fylket sammen. Vi  gjør det vi kan for å skape en folkefest i hele fylket når løpet går. Finnmarkingene er stolte av Finnmarksløpet, og det fører til lokal entusiasme og bolyst, sier Pedersen.  Et engasjert og sterkt næringsliv ser også betydningen av løpet, og ønsker å knytte sine merkevarer til vår. De er med på å bidra til gjennomføring og utvikling av løpet, og får profilering på våre arenaer tilbake.

En læringsarena for ungdom

Flere utdanningsinstitusjoner benytter Finnmarksløpet som en praktisk læringsarena. Både videregående skoler, folkehøyskoler og universitet deltar på ulike måter. - De har alle løpet som en del av læreplanen sin, og elevene får praktisk erfaring gjennom ulike oppgaver.

"Det er en økende interesse for å kjøre hund, og for sporten."

Pedersen synes det er veldig gledelig at sporten er i vekst. De har ingen problemer med rekrutteringen.

- Det er en økende interesse for å kjøre hund, og for sporten. Vi har mye å takke NRK1 for, de har vært en veldig god drahjelp. Mer enn 400 000 ser de daglige sendinger fra løpet, som har gått siden 2009.  Kombinasjonen av utrolige idrettsutøvere, de firebente atletene, Finnmarks fantastiske natur, entusiastiske frivillige og et stort publikum gjør Finnmarksløpet til vinterens vakreste eventyr, avslutter Pedersen.