Lina husker godt tiden før de fikk skikkelig fibernett og datakommunikasjonen foregikk over trege ISDN-linjer:

- Det gikk tregt, det var ustabilt, og ikke minst måtte vi til stadighet slå av rutere og restarte dem for at både gjester og vi som jobber her skulle få nettkontakt. Det var en dårlig situasjon, forteller hun.

Hotellet hun jobber for, er en del av Classic Norway som har hoteller og annen overnatting flere steder i Norge. I Lofoten driver de Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg, Reine Rorbuer og rorbuene i Nusfjord. De har ikke noe felles bookingkontor for disse stedene, men de enkelte stedene kan sjekke belegg og booke rom og rorbuer hos hverandre og da kommer det også godt med å ha et stabilt og godt internett.

De opplever også at TV-tilbudet har blitt bedre:

- Det fungerte ganske bra med parabol også og den sto nok godt plassert, men hvis været var ekstra dårlig kunne vi oppleve at signalene ble ustabile og falt ut. Når TV-signalene blir levert over kabel er ikke det noe problem lenger og gjestene har fått en mye bedre tilbud enn de hadde før, forklarer hun.

- Vi opplever fordelene av å ha gode linjer privat også, for vi bor jo her, og med to barn på 10 og 16 år og en mann som jobber mye og trenger nett, har vi blitt helt avhengige av å ha et nett som virker godt og er stabilt hele tiden.

Komplisert affære

I 2005 etablerte Lofotkraft selskapet Lofotkraft Bredbånd som skulle gi fibernett til Lofotværingene. Å bygge ut denne typen infrastruktur er krevende over alt, men særlig i Lofoten som har høye fjell, dype daler og vill natur. Løsningen ble sjøkabel, og elleve år etter kan Lofotkraft se tilbake på et vellykket prosjekt.

Før 2005 var Telenor helt enerådende som tilbyder av teleinfrastruktur i Lofoten. Den gang var det linjer som ISDN og ADSL som de tilbød gjennom kobberledningene i telefonnettet. Utbygging av fibernett i Norge var i sin spede begynnelse, men en av aktørene som hadde sett inn i krystallkulen og ville satse på fibernett var energiselskapet Lyse i Rogaland. De tilbød ikke bare selve fibernettet, men også de tekniske løsningene som sluttbrukerne trengte for å få selve nettet til å fungere og tv´en til å ta i mot digitale signaler over fiber.

- Lyse Energi var ute etter å skaffe lokale partnere, og det ble vi med på, sier Espen Thorvaldsen i Lofotkraft.

Kombinert framføring

Lofotkraft benyttet den samme modellen som Lyse hadde brukt i Rogaland, nemlig at de først solgte inn et visst antall fiberabonnementer i hvert aktuelle område som de skulle bygge ut før de startet opp. Det var for å sikre at ikke prosjektet skulle velte økonomisk.

På hvert enkelt tettsted som Lofotkraft Bredbånd bygde ut kombinerte de ulike løsninger for å komme frem til hver enkelt husstand. Mange steder gravde de, andre steder kunne de føre fiber frem via nettselskapets linjer der det var etablert et lavspentnett.

- Hovedutfordringen var ikke hvordan vi gjorde dette på hvert enkelt tettsted, men heller hvordan vi skulle føre frem hovedforbindelsen. Løsningen ble å legge en sjøkabel fra Svolvær til Røst og koble Henningsvær, Stamsund og Balstad til denne kabelen, forklarer Thorvaldsen.

Samfunnsmessig viktig

Å få gode internettlinjer over fiber blir bare mer og mer viktig, og i dag kan du like gjerne sitte i solveggen på Røst som på en kafé i Harstad sentrum og allikevel surfe med akkurat den samme hastigheten. Det åpner mange muligheter og det gjør også at verden har blitt mindre.

- Dette er bra for bedriftene siden det åpner seg mye muligheter rent teknologisk for dem, men det er også bra for alle som bor her og får bli med i utviklingen. Vi ser jo også at turistene i mye større grad enn før kommer hele året, og de nærmest forventer å ha gode linjer, så dette gagner alle, sier Thorvaldsen.