Tilfeldighetene ville noe annet. Hun er tilbake. Har mann, tre barn, eier en lokalavis, er medeier i et galleri og har nettopp kjøpt en rockeklubb.

– Det som slår meg er at det er så lett å få til ting her oppe. En «ja»- stemning, liksom. For etter det som har skjedd med olje og gass, har det blitt utrolig lett å etablere seg her. Og faktisk finnes ikke janteloven her heller, sier Caroline entusiastisk. Hun er på jobb på rockescenen Redrum, og er travelt opptatt med å servere gjester mens vi snakker.

Mannen i sitt liv

Caroline hadde ikke bodd mer enn et halvt år i Oslo før Nord-Norge kalte henne tilbake. Hun ble spurt om å jobbe en kortere periode for en lokalavis i Vardø. Og da skjedde det. Hun traff mannen i sitt liv, Ivar, som hun nå har tre barn sammen med. De reiste til Stavanger, hvor Caroline tok journalistutdannelse, flyttet tilbake til Hammerfest, og var blant annet innom Finnmark Dagblad som vaktsjef før hun startet på lærerutdanning.

– Akkurat det siste var et feilgrep, så jeg ble kommunikasjonsrådgiver i Husbanken i stedet. Og mens jeg var der dukket altså tanken om å starte et galleri opp. Sammen med Edel Maria Brynjulfsen startet vi galleriet og innovasjonssenteret Verk, sier Caroline.

Særfordeler i Finnmark

Noen av fordelene med å starte ting i Finnmark er skattefordeler, ingen arbeidsgiveravgift og at det er enklere å få ulike støtteordninger, blant annet gjennom Innovasjon Norge.

– Har du guts, så er det ganske enkelt å få til ting her oppe.

Derfor startet vi lokalavis med Synnøve Aukan et år etter at vi startet Verk. Avisen har vi gjort så lokal som mulig, og den kommer ut én gang i uka. Vi har en positiv redaksjonell profi l. Vi kan også være kritiske, men da skal det være på en konstruktiv måte. Responsen har vært formidabel, og nå har vi over 1300 abonnenter, noe som er kjempebra i en kommune med bare 3500 husstander, kan hun fortelle. I den lille lokalavisen, som har fått navnet «Hammerfestingen», arbeider hun som redaktør på deltid og har fire heltidsansatte kolleger.

Redrum

Det som kanskje beskriver mulighetene og viljen som ligger i Hammerfest-samfunnet best, er hvordan Caroline gikk frem for å redde rockescenen Redrum. Den tradisjonsrike rockescenen hadde tatt imot musikere fra hele landet i over 10 år da innehaveren ble syk og la stedet ut for salg. Men dessverre var det ingen som ville kjøpe stedet. Da tok Caroline affære og startet crowdfunding for å forsøke å redde Redrum i 12. time.

– Hvis du ble med på 200 kroner, fikk du en klem. Betalte du 1200, kom du på en egen «Wall of Fame». 1600 ga tilgang til åpningsfesten og for 12 000 fikk du navnet ditt på en drink. Det tok helt av. Fra mandag til torsdag hadde vi samlet inn 585 000, og som om ikke det var nok ble lånesøknaden til banken ekspressbehandlet på lørdag kveld. Da hadde vi fått den siste millionen som måtte til, forteller Caroline. Hun legger til at dette er blitt byen i hennes hjerte – Hammerfest.