– Vi har en rekke kriterier for hvordan miljøpolitikken vår skal gjennomføres. Miljøvennlige bygg med lavt klimafotavtrykk står høyt på prioriteringslisten når vi velger kontorlokaler. Det betyr at vi leter etter bygg som gjerne er i energiklasse A, har høy BREEAM-sertifisering på "Excellent-" eller "Outstanding-nivå". Matcher bygget disse standardene kan det være aktuelt for oss, sier Bente Haukland Næss som er leder for miljø og samfunnsansvar i Asplan Viak.

I Trondheim fant de akkurat et slikt bygg. Abels Hus var det første huset i Midt-Norge som fikk Excellent-sertifisering. Bygningen eies av KLP, og her flyttet Asplan Viak inn i nye kontorlokaler ved påsketider.

Helheten er viktig

Kontorleder for Asplan Viaks Trondheimskontor, sivilingeniør Kari Skogstad Norddal, er svært fornøyd med at valget falt på Abels Hus.

– Det er mange gode aspekter ved å være leietaker i et slikt miljøhus. Det går for eksempel på de tekniske løsningene som materialvalg, energi, belysning og grønne tak, sier Norddal.

I tillegg er lokalisering avgjørende.

– Vi lette bevisst etter lokaler i Kollektivbuen slik at det skulle være enkelt å reise med miljøvennlig transport både for våre ansatte og kunder. Abels Hus ligger i Teknobyen, sentralt beliggende på Elgeseter rett i nærheten av NTNU på Gløshaugen. Her har vi kort avstand til Midtbyen og har svært god offentlig kommunikasjon med både buss, tog og flybuss.

I tillegg er det veldig godt tilrettelagt for syklister her med sykkeltraseen som ligger rett utenfor.

– I kjelleren på Abels Hus har vi egen sykkelparkering, sykkelverksted og gode garderobeforhold for de som sykler til jobb. Disse fasilitetene setter medarbeiderne våre stor pris på, forteller kontorlederen.

Også kantinedriften i Abels Hus har et gjennomgående miljøfokus hvor kortreist mat preger menyen.

– I kombinasjon med flotte utemuligheter er dette faktorer som alle bidrar til at helhetsopplevelsen av bygget blir positiv. Vi er svært fornøyde med valget av Abels Hus, sier Kari Skogstad Norddal. 

Abels Hus

  • Abels Hus, som sto ferdig våren 2017, utgjør byggetrinn fire i en helhetlig plan for Teknobyen i Trondheim.
  • Bygget er på 18 850 kvadratmeter, har seks etasjer og plass til cirka 800 arbeidsplasser.
  • Åpne og lyse lokaler. Plass til cirka 140 arbeidsplasser per etasje.
  • Moderne inneklima med ventilasjonskjøling. Kjøleanlegg i tele/datarom og kjølebatterier i ventilasjonsaggregatene.
  • Bygget har eget system for sentral driftskontroll.
  • Den generelle belysningen følger anbefalingene fra Norsk Lyskultur.
  • Abels Hus er et miljøbygg bygget etter TEK 10 og er BREEAM-NOR-sertifisert i klassen «Excellent». Bygget har energimerke A, varmeanlegg basert på vannbåren varme.
  • Behovsstyrt ventilasjon og belysning. Det er sonekontroll i de fleste rom i bygget. Større kontorlandskap er delt inn i flere soner.