– Skal du surfe på Facebook eller lese nyheter har det ingen betydning hvor langt unna datasenteret ligger, men når millisekundene teller, og rask responstid er avgjørende, da er såkalt Edge Computing en stor fordel, sier Anders Korshavn, VP Data Senter Services i Basefarm. Ved å legge datasenteret sentralt og nær brukerne blir det minst mulig tidsforsinkelse, som gjør at for eksempel en drone, en selvkjørende bil eller en fjernoperasjon kan styres i sanntid.

Robust nettverk

Datasenterdrift i Oslo-området kan være sikrere enn i fjellhaller på avsidesliggende steder, mener Basefarm, som nylig åpnet et 6000 kvadratmeter stort datasenter på Rasta i Lørenskog, bare en kort kjøretur unna hovedstaden.

Blant kundene er teleoperatører, banker, helsevesen, programvareleverandører og andre som har behov for å plassere virksomhetskritisk datautstyr et sted hvor det blir tatt godt vare på.

– Vi henvender oss til et marked som har fokus på sikkerhet i kombinasjon med fortrinn bare en hovedstad kan gi. Med en velutbygd infrastruktur i nærheten supporteres datasenteret ekstra godt, både når det gjelder strømforsyning og nettverkslinjer. Selv om kundene uansett ikke ville merket noe på grunn av reserveløsninger, går nok strømmen sjeldnere her enn i mer grisgrendte strøk, sier Korshavn.

Kort vei til resten av verden

Ved å være plassert så sentralt er IT-leverandører og andre komponenter som er nødvendig for kundenes drift like i nærheten, og service og utstyr er aldri langt unna.

– Det er absolutt en stor fordel å være i nærheten av der de andre store IT-aktørene, og ikke minst at Gardermoen ligger like ved. Vi har mange internasjonale kunder, og da er det helt klart positivt at man kun bruker 20 minutter fra flyplassen, i stedet for å sette seg i en bil for å kjøre flere timer for å komme seg til datasenteret, avslutter Korshavn.