Av Elisabeth Høibo, USUS - Næringsklynge

Isklatring i Setesdal

Setesdal er kanskje et hittil ukjent klatreparadis, men med sine utallige fosser og fjell gir det klatreruter i verdensklasse. Når vinteren har fått skikkelig tak og gitt lange kuldeperioder, fryser fossefallene til flotte isklatrefosser.

 

Foto: Anders Martinsen


 

Skiløyper, slalåm og snowboard

Mange sørlendinger drar til fjells så fort muligheten byr seg. Hovden er det største vintersportsstedet på Sørlandet med 180 kilometer med langrennsløyper som går opp i høyfjellet på rundt 1200 meter over havet. Hovden Alpinsenter har 43 km med løype nedfarter, to 4-seters ekspressheiser med en fallhøyde på 420 meter, fem skitrekk og en 2-seters heis. Hovden har et lite sentrum med butikker, kafeer og restauranter og populære steder for afterski. På Hovden er det flere hoteller og overnattingssteder så det er gode muligheter å sjekke inn i en varm seng.

 

Foto: Anders Martinsen


 

Populære vintersportsteder

Litt lenger ned i Setesdal ligger Brokke, et populært vintersportsted. Her ligger løypenettet opp mot høyfjellet, på ca. 700 meter over havet. Det er ingen hoteller på Brokke, så har er det hytte-leie som gjelder. Nytt i år er den helt spesielle domen som leies ut av entusiaster på Brokkestøylen. Å sitte inne i den gir en helt spesiell opplevelse, dette er glamping på sitt beste.

Kun to timer fra de fleste sørlandsbyene finner du Bortelid, med et alpinanlegg og 120 km løypenett for langrenn.

 

Foto: Anders Martinsen


 

Skiløyper i idyllisk skogsterreng

Kun en time fra Kristiansand like ved Evje, ligger Høgås og Gautestad. Mange synes skiløypene her er noen av de flotteste Sørlandet har å by på. De over 110 km lange løypenettet går stort sett i skogsterreng, men mulighet til å ta en topptur til Himmelsyna (649 moh) hvor du får en utsikt over Setesdal og sørlandskysten. Kombiner Kristiansandsturen med en skitur på Høgås, og avslutt dagen med restaurantbesøk i byen.

 

Foto: Anders Martinsen


 

Eksotisk vintervandring i Dyreparken

I Dyreparken er alltid like magisk, om vinteren kan du bli med på en eksotisk vintervandring i Nordisk villmark. Bli med på fôring av ulv, jerv, polarrev, elg og andre nordiske dyr. Legger du turen innom bålplassen kan du ta en pause og få varmen. Her kan du grille egen mat og hvile bena før turen går videre.

 

Foto: Dyreparken


 

Vinterdans på skøyter

Midt på Torvet i Kristiansand finner du en skøytebane, gå på skøyter midt mellom shopping og kafébesøkene. Banen åpner i desember og pakkes bort når vintersesongen er over. Kunstisbanen kan benyttes av alle, er gratis og åpen hver kveld frem til 22.00.

 

Foto: Elisabeth Høibo


 

Lad opp til vinteren i Aquarama

I Badelandet Aquarama kan du bestille deilige spabehandlinger, leke eller trene i svømmebassenget, eller bare nyte. Her kan du ligge i det varme bassenget og nyte vinteren ute. Alt ligger til rette for et par deilige opptinings- og avslappingsdager i Kristiansand.

 

Foto: Aquarama


 

Ta en frisk båttur til Ny-Hellesund

Noe av det beste med Kristiansand er skjærgården. Tar du båten MF Hannibal i Søgne får du en frisk tur i den pittoreske uthavna Ny-Hellesund. Du kan gå i land på øyene Monsøya, Helgøya og Kapelløya, og ta en senere båt tilbake. Ved overnattingsstedet Verftet i Ny-Hellesund kan du gå kyststien over til Olavsundet. Rutebåten går fra Høllen brygge i Søgne og har avganger året rundt.

Drømmer du om å bo i toppen av et tre?​

Sørlandet kan tilby flere steder hvor du kan overnatte tett oppunder trekronene. Hva er vel ikke mer eksotisk enn å bo i ei trehytte midt på vinteren?

Trehyttene i Gjerstad

De tre Trehyttene i Gjerstad er alle lekkert dekorert og interiøret harmonerer med naturen. Ute kan du kose deg med et yrende fugleliv og muligheter for å se hjort. Hygg deg rundt rundt bålplassen og prøv ei ekte Tarzan-løype.

 

Foto: Trehyttene


 

Tretopphytter på Fiddan

Sjekk inn på ei øy, i toppen av et tre, omringet av stille skogsvann og ville dyr. Her får du garantert en spesiell opplevelse. Tretopphyttene på Fiddan ligger langt inn i de sørlandske skoger så her kan du betrakte stjernehimmelen uten lysforurensing.

Gluba Treetop cabins

Flere meter over skogbunnen, innimellom trekronene, kan du overnatte trygt og komfortabelt i tretopphytta på Harkmark. Her bor du langt fra bylarm og helt for deg selv i skogen. Hytta ligger ved et koselig vann og det tilbys kano til utlån.

 

Foto: Trehyttene


 

Fiskeferie i vinter

Kysten utenfor Skottevik Feriesenter i Lillesand er perfekt for hobbyfiskere. Skottevik tilbyr utleie av fiskebåter i nærheten av populære Blindleia.

Bo på bryggekanten i Farsund

Lengre vest finner du Farsund Resort, en fin base for sportsfiskere. Her bor du i moderne og lyse leiligheter på bryggekanten. Farsund Resort har 16 utleiebåter av typen Skager 660, åpne båter med ekkolodd, kartplotter og VHF installert. Dette er stabile og gode båter som passer godt for en fisketur på fjorden.

Magiske opplevelser på Sirdal huskyfarm

På Sirdal huskyfarm møter du Odd Kvinen som har drevet med polarhunder og hundesledeturer i rundt 30 år og brenner virkelig for at hundene og gjestene skal få fantastiske opplevelser, hver dag – året rundt. Er du klar for storslått natur sammen med glade hunder og guider, da er dette noe for deg. Stillheten i fjellet, det øde landskapet og mestringsfølelsen en tur med hundespann gir, er fantastisk.

 

Foto: Elisabeth Høibo