– Dette er bare en liten del av det vi gjør, men kanskje noe av det mest verdifulle. Det føles bra at vi kan bidra med noe som betyr noe, sier markedsdirektør Morten Schøyen i Eltek. 

Ledestjerne i bransjen

Eltek ble grunnlagt i en kjeller på Lierstranda i 1971, og har nå blitt et globalt selskap med 2000 ansatte i 40 land. Først og fremst har Eltek spesialisert seg på strømforsyning til infrastruktur i telekombransjen, og er verdensledende både på teknologi og markedsandel. Kundene er de store internasjonale teleoperatørene som Telia og Telenor.

– Vi har alltid satt oss som mål å utviklingsmessig være i forkant og en ledestjerne i bransjen, sier Schøyen.

– Vi er opptatt av miljøet, og har hele tiden fokus på å være en foregangsbedrift når det gjelder miljøvennlige tiltak og produkter. Vi har lang erfaring med å jobbe med solenergi, og har i u-land spesielt fokusert på hybridløsninger for basestasjoner, hvor man kombinerer tradisjonelle strømgeneratorer med solenergi.

Solenergi til sykehus i Zimbabwe

Nettopp på grunn av sin ekspertise innen solenergi har Eltek blitt involvert i en rekke prosjekter som leverer elektrisitet til lokalsamfunn i utviklingsland.

– For å kunne nå ut til de halvannen milliarder innbyggerne som ikke har strøm har vi utviklet mikronettløsninger som bruker solenergi til å forsyne hele landsbyer med elektrisitet, sier Schøyen.


Eltek har installert solstrøm i 104 sykehus i Zimbabwe. Foto:


 

– Vi har akkurat ferdigstilt en kontrakt med FNs utviklingsprogram (UNDP) der vi har installert solstrøm i 104 sykehus i Zimbabwe. Denne kontrakten representerer et nytt og spennende område for Eltek og vår teknologi, og vi er stolte av å kunne bidra til et forbedret helsetilbud og reduserte energikostnader ved å levere ren og fornybar energi.

Firmaet er også involvert i et prosjekt i Kamerun, i samarbeid med det norske selskapet SunErgy. Ambisjonen er å installere solstrøm i totalt 92 landsbyer ved hjelp av Elteks teknologi, som igjen vil gi 121 000 familier elektrisitet og muligheten til en ny fremtid og en bedre levestandard.

Bidrar til redusert energiforbruk

Eltek har stått bak flere  gjennombrudd innen strømforsyning, og i 2007 lanserte de HE, såkalt høyeffektiv strømkonvertering.

– Med denne løsningen sørget vi for at energitapet i konverteringsprosessen ble redusert, og at kundenes energiforbruk ble minimert. Konkurrentene ble tatt på sengen og brukte flere år på å komme etter. Vi kan med hodet hevet si at vi har bidratt til at energiforbruket i verdens telekom-nettverk har blitt vesentlig redusert.

– Som en internasjonal aktør er vi forpliktet til å fortsette å utvikle løsninger som gir lavere energikostnader og mindre utslipp, og har nylig lansert ny teknologi som igjen halverer tapene, avslutter Schøyen.

OM ELTEK

  • Internasjonalt selskap
  • 2000 ansatte
  • Kontorer i 40 land
  • Selger sine løsninger i 100 land
  • En del av Delta Group siden 2015
  • Hovedkontor i Drammen
  • Leverer strømløsninger til blant annet telekom, datasenter, jernbane, offshore og avsidesliggende områder.