Boligprosjektet Engene 100 består av 69 leiligheter og seks townhouses, og i ett av de har familien Heim og Gharib nettopp flyttet inn.

– Vi trives veldig godt her i Drammen, sier Anette Heim (30), og kan fortelle at byens kultur- og aktivitetstilbud var en av grunnene til at hun og samboeren Nima Gharib (32) flyttet fra Kongsberg til Drammen for fem år siden.

Et mer attraktivt jobbmarked, kollektivtilbud og nærhet til familie var også med på å bidra til at paret ønsket å bosette seg i Elvebyen. Nå har de to blitt til tre, og da de skulle kjøpe større bolig falt valget på Engene 100. I oktober 2017 kunne de flytte inn i et splitter nytt townhouse med tre etasjer, takterrasse og egen hageflekk.

Hus midt i byen

Familien er fornøyd med at de fikk muligheten til å kjøpe hus så sentrumsnært. Her er det rolig og skjermet, samtidig som det bare tar ti minutter å gå til Drammen sentrum.

– Vi liker at vi har tilgang til bylivet og alle fasilitetene der, men fortsatt har nærhet til skog og mark. Anette ville bo landlig, mens jeg ville bo sentralt. Her får vi begge deler, sier Gharib.

– Da jeg var liten hadde Drammen et veldig dårlig rykte, men byen har utviklet seg enormt de siste årene, og har blitt en attraktiv by med et veldig godt tilbud, både når det gjelder restauranter, kultur og andre aktiviteter. Jeg må også få fremheve Elvepromenaden som har blitt et utrolig flott område vi benytter oss mye av på sommeren.

Praktiske løsninger

Planløsningen var også en av grunnene til at paret valgte å kjøpe huset på Engene, og med nybygg kunne de flytte rett inn uten å bruke masse tid på oppussing. Felles garasjeanlegg er i kjelleren, og fra en åpen kjøkken- og stueløsning i første etasje er det direkte utgang til en egen hageflekk. Helt på toppen er det takterrasse som familien gleder seg til å bruke når sommeren kommer.

– Her er det veldig fint å bo med barn, også når de blir større. Planløsningen er praktisk og tilpasset behovene våre, sier Gharib, og er fornøyd med at det også kommer lekeplass like utenfor.

– I tillegg er det kort vei til både skoler og barnehager, og togstasjonen ligger bare tre minutter unna. Det gjør at og jeg bruker kun 22 minutter til jobben på Skøyen, sier han.


FORNØYDE. – Vi liker at vi har tilgang til bylivet og alle fasilitetene der, men fortsatt har nærhet til skog og mark. Anette ville bo landlig, mens jeg ville bo sentralt. Her får vi begge deler, sier Gharib. Foto: Christine Wollan


 

Om arkitekturen

– Det skal være god logistikk, og vi planlegger boligene ut ifra bruksmønster og hvilke behov beboerne har, sier prosjektleder Erlend Ramnefjell i Stor-Oslo Eiendom, som sammen med Entreprenør Backe Stor-Oslo og arkitekt Halvorsen & Reine står bak prosjektet på Engene 100.

I følge prosjektlederen er det lagt ekstra vekt på god kvalitet i standardleveransen - det er store vinduer som gir mye lys, høy takhøyde, gode planløsninger og et attraktivt kjøkken, finere fliser og enstavs parkett som standard.

– Når alt står klart til sommeren får vi en offentlig park på området. Drammen kommune stilte krav til at parken skulle ligge akkurat der, og de mente det var den beste beliggenheten. Det vil si at den mest solrike plassen på eiendommen vil tilfalle fellesskapet - det synes vi ble et godt grep, og det berømmer vi kommunen for. Vi vil få et flott og fint atrium, som skaper et godt bomiljø for beboerne. I tillegg har vi sammen med kommunen vært bevisste på å bevare siktlinjer og kvartalsstrukturen, som igjen sikrer luft mellom byggene.

Attraktiv by

Historisk sett har politikere og administrasjon lagt til rette for vekst. Det er bred politisk enighet om hvilken retning byen skal gå i, og hva det neste steget skal være. Det har vært en stor fordel for utviklingen av Drammen, mener Ramnefjell.

– I løpet av de siste tretti årene har Drammen utviklet seg fra å være en by med dårlig renommé til å bli ett av de mest attraktive kommunene på Østlandet. Det er tenkt helhetlig for å gjøre byen god å bo i, og følgelig tiltrekke seg nye innbyggere. Trafikken er lagt ut av sentrum, elven er renset og det er fokus på å skape gode bomiljø og rekreasjonsområder for innbyggerne. Det er orden på skole og barnehage, god kollektivdekning inn til Oslo, og i tillegg får man fortsatt mer for pengene her enn i Asker, Bærum og Oslo.

Tilfører byen verdi

Ramnefjell kan fortelle at  kommunen legger forholdene godt til rette så det er forutsigbart å drive med eiendomsutvikling i Drammen. Utvikling bli enklere, og når forutsigbarheten er der blir kvaliteten ofte bedre.

– I et slikt forutsigbart klima kan det også stilles krav til utbyggerne på kvalitet og byrom, og det gir prosjekter som tilfører byen verdi.

– Brakerøya er et typisk område under utvikling, og som vil løfte byen på en positiv måte. Hele området er under transformasjon, mye på grunn av forventingene til at det skal komme et nytt sykehus der. I tillegg til Engene 100 har vi nylig avsluttet et annet boligprosjekt, og flere andre utbyggere utvikler eiendommer i området. Dette er en bydel som kommer til å utvikle seg mye, også i årene som kommer, avslutter Ramnefjell.