Et kosthold med mindre kjøtt og mer grønnsaker vil være positivt, men vi må også finne andre ernæringskilder, og da kan tang være en del av løsningen.

- Langs hele vestkysten av Norge har vi fantastiske tangressurser som egner seg svært godt som mat. Vikingene spiste tang, så egentlig har vi lange tradisjoner for å spise tang, men vi har bare glemt det, sier Zoe Christiansen, gründeren av The Northern Company.

På Island er tang så vanlig i kosten at man får kjøpt tang i dagligvarebutikkene. Det samme gjelder på de britiske øyer. Det er kanskje ikke så rart, for rent ernæringsmessig er tang rene kosttilskuddet, siden det inneholder en rekke mineraler og vitaminer som gjør at vi holder oss friske og sunne.

Tangfarm og kokebok

I Norge har vi flere typer tang som egner seg godt som mat. Den som kokkene liker best er en type som heter Søl og som har en fantastisk farge, men Havsalat, Vingetang, Fingertare og Sukkertang er også velegnet og finnes langs hele kysten.

- Tangen som vi selger til fiskebutikker, restauranter og helsekostbutikker kommer fra Island og Færøyene. Men vi arbeider med å etablere en tangfarm på Træna, for vi opplever at interessen for tang er stor og at folk blir begeistret når vi forteller og lar dem smake på tangprodukter, forteller Christiansen.

- Jeg merker en spesiell interesse blant de kokkene som er ute etter noe som er nytt og annerledes. De vil veldig gjerne lære mer og bruke mer tang på kjøkkenet. Derfor er vi i gang med å lage en kokebok som kommer ut neste år. Der vil vi presentere en rekke matretter som passer både til fest og til hverdags og hvor en av ingrediensene selvfølgelig er tang, sier Christiansen.

Prøv en av disse nydelige tangoppskriftene:

Tang og grønnsaker med stekt økologisk laks (4 personer)

  • 200 g asparges
  • 200 g grønne bønner
  • 100 g vårløk
  • 15 g tørket Vingetang

Teryakisaus av:

  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl appelsinjuice
  • 4 sps råsukker
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 sps med hakket, fersk ingefær
  • Risnudler og laks (eller annen fisk) til grilling
  1. Legg vingetangen i bløt. Etter ca. 15 minutter putter du vingetangen i kokende vann og lar den koke i 5 – 7 minutter. Hell vannet fra og legg tangen på et håndkle og tørk det så der ikke er så meget vann igjen på tangen. Kutt tangen i stykker på ca 4 cm. Sett tangen til side til senere.
  2. Teryakisausen: Bland alle ingredienser, soysasaus, appelsinjuice, råsukker, ingefær og hvitløk i en gryte og kok under svak varme i ca 10 minutter. Tilsett eventuelt litt vann til sausen.
  3. Grønnsakswoken: Vask og kutt aspargesen på skrå i stykker på ca. 5 cm.
  4. Vask bønnene og kutt stilken og den forreste tuppen av. Vask og rens vårløken. Kutt i stykker på ca. 6 cm og snitt stykkene på langs. Putt en god steke olje i en wok og stek asparges og bønner under sterk varme i ca. 4 minutter. Tilsett vårløken og til sist vingetangen. Rør i retten mens den steker i enda 3 minutter til og ta så woken bort fra varmen.
  5. Mens du steker grønsakene koker du også risnudlene.
  6. Fisken: Pensle fisken med honning og dryss med litt havsalt. Putt olje på grillen og grill fisken på begge sider til den er gyllen og fin.

 

Suppe kokt på tang og sjømat (4 personer)

  • 1l vann
  • 10 g tørket fingertang
  • 10 g bonitoflakes (tørkede flak av tunfisk, fås I asiatiske butikker) Flakene kan erstattes av fiske- eller grønnsaksbuljongpulver, eventuelt misopasta

Ha alle ingredienser i en gryte og varm til rett under kokepunktet. Lad det hele koke i ca. 30 minutter og sil fra tang og fisk.

  • 12 rensede og klargjorte muslinger
  • 4 kamskjell
  • 8 hjerteskjell
  • 2 gulerøtter i fine strimler
  • 1 pak choi- asiatisk kål, ikke det samme som kinakål - fåes hos din asiatiske kjøpmann
  • 100 g risnudler
  • 1 rød hakket chili
  • 2 tsk finthakket ingefær

Legg alle ingredienser I suppen og la det syde I 3 minutter. Smak til med soyasaus og server i skåler.
Pynt med hakket koriander eller agurkblomster og fritert lotusrot

 

Marinert Tangsalat (4 personer)

  • 25 – 30  g tørket Vingetang
  • 1 dl soyasaus
  • 1 økologisk sitron
  • Et stykke fersk ingefær
  • 1 rød chili
  • ½ dl sesam olje - eventuelt blandet med annen favorittolje
  1. Tangen bløtlegges i 10 - 15 minutter og legges i kokende vann. Koketiden avhenger av tangens tykkelse og hvor mye tyggemotstand man ønsker. 5 -10 minutter er som regel passende.
  2. Når tangen har kokt helles den over i en sil og skylles med kaldt vann, deretter legges den på et tørt håndkle så resten av vannet absorberes tangen må ikke være for våt når den skal legges i marinaden.
  3.  Når tangen er avkjølt skjæres den i passende strimler og legges i marinaden hvor den kan trekke i minimum 30 minutter. Salaten blir ekstra god hvis den får trekke flere timer og den holder seg fint i kjøleskap i opp til 6 dager..

 Salaten passer som tilbehør til fisk, sjømat og grønnsaker.