Jeg har alltid vært interessert i økologisk og bærekraftig mat som belaster naturen minst mulig, sier Tore Breiland. Breiland jobbet som rådgiver for økologisk mat i landbruket i mange år. Siden den gang har han jobbet med å bygge eget selskap til landets største grossist for økologiske bakere. Nå er det storkjøkken, restauranter, helsekost, skoler, produksjonsbedrifter og birøktere over hele landet som ønsker økologiske råvarer.

De beste kjøper økologisk

Breiland, som har noen av Norges beste restauranter på kundelisten, sier at det ofte er kostnadsaspektet som stopper kjøkkensjefer på storkjøkken i å bruke økologiske råvarer i produksjonen. - Kokker vil oftest arbeide med sunn og ren mat, men det er gjerne en økonomisjef i bedriften som setter ned foten fordi de ikke vil godta økt kostnad på råvarer. - Men jeg mener det er fullt mulig å lage en meny som er helorganisk uten at det koster noe særlig mer, for sluttproduktet blir enda bedre og da kan man ta bedre betalt. Aller helst bør alle kjøkkensjefer ut på studietur til Danmark. Der har de fått det til – heløkologiske menyer uten at de kjører prisene i været.

Ting tar tid

Økologisk og bærekraftig mat er ikke nytt på markedet, men Breiland påpeker at det er stykke mellom intensjon og handling. - De fleste har innsett at økologisk mat er godt for oss – for deg, meg, miljøet, ja alle. Men det er et stykke mellom hva folk tenker at de har både lyst og bør gjøre, som å spise økologisk, til de faktisk begynner å gjøre det. Men vi ser nå en utvikling for kundelisten blir stadig lengre og lengre, så folk tar det inn i livet sitt både privat og profesjonelt, sier han.

Vareutvalget - et samspill

Breiland forteller at de har et stort vareutvalg, selv for de kresne storkjøkken. - Jeg har ikke tall på hvor mange varer vi har i vareutvalget, men det viktige er at vareutvalget vårt er et samspill med kunden. - De fleste varer finnes økologisk og vi går langt for å få tak i det kunden ønsker, avslutter Breiland.