– Det som er viktig for oss, er å levere mat som er 100 prosent økologisk og av høy kvalitet. Vi er også veldig opptatt av at det skal smake godt. Vi har blant annet smakstesting på alle produkter, forteller Mona Vestengen, Brand Manager i Alma (tidligere Alternativ mat AS).
– Hva er det som gjør at økologisk mat er sunn? Og har man noen garanti for hva som økologisk mat?


– Man får mat uten kunstige tilsetningsstoffer og sprøytemiddelrester, ja, rett og slett slik naturen har skapt den. På den måten får du ikke i deg kunstige, kjemiske midler. Mange av varene man ser i butikken som ser «perfekte» ut, er gjerne overflatebehandlet og sprøytet med fargestoffer slik at de skal se sånn ut. Og vi vet ennå ikke hvilken effekt slike stoffer har på kroppen på lang sikt, forteller hun.

Hvordan velge riktig?

Ved å velge produkter merket med Ø-merke, har man en garanti for at dette er 100 prosent økologisk. For å få dette merket må man oppfylle visse kriterier, blant annet at man ikke skal bruke kunstige tilsetningsstoffer som smaks- og fargeforsterkere og at man ikke kan bruke kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Genmanipulering er heller ikke lov innenfor slik landbruk. For å få lov til å bære merket, kontrolleres kvaliteten årlig av det statlige organet Debio. EU har også en egen økologilogo, som sammen med det norske merket gir en garanti på god økologisk kvalitet.

– Folk vil snart skjønne hvorfor dette er bra for dem.

– Noen av produktene våre har også såkalt biodynamisk kvalitet, som det er enda strengere kriterier for. Her er det mer fokus på at man skal bruke egen gjødsel i eget landbruk og generelt enda mer fokus på helheten, forteller Vestengen.
Ifølge henne er det en altfor liten andel av produktene våre som er økologiske. Spesielt hvis vi sammenligner oss med Sverige og Danmark, der det er gjort et større løft innenfor dette området. Men hvorfor er det ikke slik i Norge?

– Det skyldes nok en kombinasjon av tilrettelegging og fokus fra myndighetene og at det nok er litt underkommunisert. Men det er noe som skjer. I januar og februar kommer det en stor økokampanje, og vi ser allerede at ulike matvarebutikker kutter momsen på økologiske matvarer. Det skjer en større bevissthet nå på at det folk spiser skal være ekte, naturlig og ha substans, forteller hun.

Blir en trend

Vestengen viser til at økologisk mat gjerne bruker mer tid på å modne og høstes først når de er det, noe som gjør at smaken ofte er bedre og næringsinnholdet høyere.
– Men vi må gjøre noe med utvalget og tilgjengeligheten, og så er det viktig at økologisk mat ikke skal være mye dyrere, forteller hun og slår fast: – Dette blir en trend fremover, det er jeg helt sikker på. Folk vil snart skjønne hvorfor dette er bra for dem.