Ordene fra barndommen dukker opp. Formanende ord om at i dag viser gradestokken minus ti, husk å ta på deg varm ullgenser i dag. Visst var det kaldt, ullgenseren ble trædd nedover hodet. Det klødde noe forferdelig. Panikken steg, vi dro i genserhalsen i håp om at den skulle vide seg ut, mors strikkeglede var i ferd med å rakne fullstendig. Slik er det heldigvis ikke lenger.

- Dagens ull klør ikke. Den er myk, lett og varm. Undertøyet i Merinoull kan og skal brukes rett på kroppen, informerer Lars Eivind Johansen i Aclima.

Vi vet at på fjellet kan været skifte fort. Strålende sol da vi gikk ut døren, regn og haggel etter en kilometers gange. Har klærne først blitt gjennomvåte og det blåser kaldt gjennom anorakken, kan kreftene fort bli slakke. Vi kommer ikke utenom de egenskapene ull inneholder.

- Ullfiberens overflate er dekket med skjell. Skjellene ligger over hverandre som takstein, noe som gjør den vannavstøtende. Strukturen gjør at fibrene inneholder mye luft, som igjen gjør at den holder på varmen. Ullundertøy, herunder nettingundertøyet er veldig populært nå. Det hullete strikkemønsteret transporterer fukt og plagget tørker fort og holder på varmen.

Andre egenskaper ved ull er den flammehemmende effekten. Tenk deg at du sitter ved et bål, vinden gjør sine vante kast, anorakken tar fyr. Ullfiber er den minst brennbare av alle naturfibre. Alle disse egenskapene har ført til at vi har storkunder som forsvaret, sivilforsvaret og politiet, sier Johansen.

Familiebedrift

Aclima er et 77 år gammelt familiedrevet firma, og store deler av arbeidsprosessen foregår fremdeles hjemme i Norge.

- Produksjonen foregår ved egen fabrikk i Estland, mens design, utvikling og testing foregår i Norge ved vårt kontor i Drammen, sier Johansen.

De har hatt en enorm vekst innen eksport av friluftsklær over hele Europa, men hva er egentlig hemmeligheten, og hva er viktig for å lykkes i utlandet som norsk bedrift?

- Ved eksport er det en fordel å komme fra Norge. Europeiske land vet at i Norge er det mye vær, mye uvær. Er de isolerende plaggene godkjent av oss, vil de også kunne brukes i andre kalde land. Det er også en fordel at bedriften har bestått i en årrekke – det øker troverdigheten.

Ull fra Merinosau

- Vi bruker Merinosau fra New Zealand eller fra Tasmania. Merinosauen har en fin krusete ull. Denne strukturen binder store mengder luft og gir god varmeisolasjon. Ullkvalitet måles i mikron. Jo høyere mikron, jo grovere fibre. Norsk spelsau har i gjennomsnitt over 30 mikron, mens vi benytter ullfibre fra merinosauen med en grovhet på rundt 17-18 mikron. Merinoull er silkemyk på kroppen, om man kan bruke det ordet, forteller Johansen og fortsetter:

- Vi har kontroll på hvilke gårder vi får ullen fra. Produktene blir spinnet, strikket og farget i Nord Europa, mens selve sluttproduktet blir produsert på egen fabrikk i Estland. Vi har full kontroll hele veien. Denne kontrollen øker vår troverdighet overfor kunden. Forbrukerne liker kunnskap om hvor klærne kommer fra, og hvordan det produseres. Denne informasjonen får de hos oss. Det kan også nevnes at i disse dager, fikk Aclimas Lars Monsens serie designpris for sin kolleksjon av tur-/villmarksklær, forteller Johansen og tilføyer til slutt:

- Kolleksjonen bruker ullprodukter fra Aclima. Også undertøy med det tradisjonsrike Mariusmønsteret har solgt veldig bra - også innen eksport.