Han utforsker ideen i boken «Rethinking Sitting» og har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale designpriser for sine dynamiske stoler.

Opsvik oppdaget tidlig at møbeldesign hadde et stort potensiale og har sett hvordan tilnærmingen til ergonomi og «riktig sittestilling» har endret seg over årene.

- Når jeg begynte med møbeldesign på 60-tallet var det autoriteter som forfektet sin «riktige sittestilling». Mitt bidrag er å gi «alle rett» ved å utvikle sittemøbler som inspirerer til å veksle mellom flere gode stillinger, sier Opsvik.

- Jeg håper at det ikke lenger er spørsmål om å sitte riktig eller galt. Vi har det nemlig best når vi kan bevege oss mellom forskjellige stillinger. Enten du sitter i bussen eller på kontoret så begynner du raskt å famle etter alternative stillinger. Den beste sittestillingen er den neste, sier han humoristisk.

Forebygger skader med dynamisk sitting

Stolen «balans Variable» fra 1979 er designet for å vippe og dermed inspirere til variasjoner av sittestillinger.

- I dagens media er det stadig oppslag om hvor skadelig det er å sitte og det stemmer at mange av oss sitter for mye. Det som ikke er tema i disse oppslagene er forskjellen mellom det å sitte passivt og statisk sammenlignet med aktivt og dynamisk. Sittende balansert i en stol som vipper eller gynger framover og bakover vil kunne gi variasjon og dynamisk muskelbruk. Er en bevisst på dette kan en holde seg i form også mens en sitter, sier Opsvik.

Opsvik mener muligheten for bevegelse er viktigere enn antallet reguleringer.

- Møbler som leveres til arbeidsplasser er ofte påvirket av ergonomiske teorier, se for eksempel på utbredelsen av høyderegulerbare kontorbord. Det har vært en tendens til at antall reguleringer er svaret på god ergonomi, jeg mener at mulighetene for dynamiske sittestillinger er viktigere. Mange er også opptatt av støtte for korsryggen og underarmen. Jeg har vært opptatt av å gi bevegelsesfrihet med mindre støtteflater som gjør det lettere å bevege seg mellom gode stillinger, sier han.

Velger visuell form før ergonomi 

Opsvik mener at mange som kjøper nye møbler til boligen tar for lite hensyn til funksjonsinnhold og ergonomi. 

- Visuell form og moter er dessverre fortsatt viktigste kriteria ved valg av møbler. Noen steder sitter vi lenge og på disse stedene er det viktig at sittemøblene fungerer for de aktiviteter som skal utføres. Tenk på hvordan en enhver sittestilling føles ubehagelig allerede etter noen få minutter, sier han.

- Når jeg bruker mine dynamiske stoler ved spisebordet føler jeg ikke behov for å forflytte meg til en annen stol når måltidet er over. Jeg kan bruke den samme stolen til å lese, bruke PC eller se på TV fra det samme bordet. Jeg må allikevel innrømme at det er deilig å hvile bakoverlent med beina i været i Gravity-stolen min når dagen går mot slutten, avslutter Opsvik.