Bedriften startet i 1879 av Peder Jebsen. Han hadde lang erfaring innen tekstil og produksjon. Jebsens filosofi den gang var; «kun det aller beste innen ullkvalitet, norsk design og håndverk». Den filosofien holdes fremdeles i hevd.

 - Vi er stolte av våre produkter, at det urgamle mønsteret fremdeles overlever, men i ny drakt. De siste årene har vi fornyet oss med mer moderne og anvendelig plagg og har lykkes med det, forteller Lundvang.

  - Dale og kvalitet hører sammen. Den beste ullen blir brukt fra undertøy til ytterjakker. De nye undertøys-genserne blir strikket av fineste merinoull. Grovheten blir målt i micron. Det vanlige er 18 micron og oppover, mens vi bruker den tynneste og mykeste i 16,5 micron. Resultatet klør ikke og er uvanlig silkemykt, derav navnet ”Next to skin”. De kan også brukes som vanlig gensere, det strikkes så tett at man ikke kan se gjennom.

Det perfekte turplagg

Nordmenn elsker å gå tur i skog og mark. Vi er lært opp til at været skifter fort i fjellet og klær som holder på varmen, uansett regn og storm, må vi ha med i ryggsekken. Likevel kvier vi oss for å pakke ned for mye på grunn av vekten i sekken.

 - Ja, her er de nye og lette Weatherproof-plaggene våre helt spesielle. De er laget av hundre prosent vann- og smussavstøtende ull, men vi kan ikke kalle det regntøy fordi sømmene ikke kan sveises. I tillegg har de en pustende og vindtett membran. Er du ute etter en turgenser som dekker alle behov til norske forhold, finner du ikke noe bedre, forteller Lundvang.

Innovasjoner made in Norway

Hos Dale of Norway er strikking en vitenskap hvor det stadig utvikles innovative teknikker. 

- Vi har en unik kompetanse på å utvikle nye ullkvaliteter, informerer Lundvang. Et annet eksempel er «Comfort»-kvaliteten som blir strikket med to lag merino-ull sammen med en fleksibel tråd, slik at ull-genseren får en stretch-effekt og holder seg like fin i formen.

- Nok et eksempel er Airspun merino-ull, som først strikkes en gang løst av tynne tråder, før det strikkes til en tykkere genser. Det blir fløyelsmykt på huden.

Fordeler med norsk produksjon

Man kan fort tenke at norsk produksjon har mange fallgruver. Lundvang forteller at det unngås med system og oversikt. At Dale har full kontroll i alle ledd, en stor fordel.

- Vi unngår leveringsproblemer, kan øke produksjonen når et produkt tar av, og er mindre sårbare for kursene som svinger. Miljømessig er det også bare et pluss. Vi bruker naturlig ull og energi fra lokale fossefall på Dale. For ikke å glemme, her er ingen barnearbeidere.

- Designerne følger dessuten med under produksjonen for å se om noe kan forbedres. Dette kan gjøres fordi vi fortsatt har fabrikken i Norge.

Ikke uten grunn at Dale stadig får oppdraget å lage nye OL- og VM-gensere, forteller en fornøyd Lundvang.