– Kleberstein fra distriktet har derfor vært eksportvare helt tilbake til 800-tallet. Funnet av klebersteinspotter og skål på flere plasser i England bekrefter dette, forteller Egbert Van de Schootbrugge som er daglig leder i Norsk Kleber AS.

Siden det er enkelt å skjære i steinen, ble den også populær som ornament- og byggestein. Det er blant annet hovedmaterialet i Nidarosdomen. Senere, særlig siden 1600-tallet, har den hovedsakelig blitt brukt til å lage ovner og peiser. På gamle gårder og setrer kan man finne klebersteinspeiser som er opptil 400 år gamle.

Gamle tradisjoner som er høyaktuelle

De gamle vikingers kunnskap og tradisjon med bruk av kleberstein er på Otta videreført med hjelp av moderne teknologi og utstyr. Nå produserer man høyverdige massive klebersteinsovner for det moderne hjem.

– Boliger nå til dags er godt isolerte, noe som fører til at varmen fra en vanlig vedovn kan bli for høy. Man må sette opp dører og vinduer for å balansere temperaturen, og varmen faller fort når flammen dør, forteller Van de Schootbrugge, og fortsetter:

– En massiv, ekte klebersteinsovn sørger for at en stor del av varmen av bålet fanges opp i steinen og stråles ut som infrarød stråling over lang tid. En form for varme som oppleves som meget behagelig. Perfekt for de moderne hjem.

Videre eksport

Gudbrandsdølene gjør i dag som de gamle vikingene: de eksporterer produktene sine til Europa der etterspørselen er økende.

– Kom vikingene i gamle dager med potter og skål, og ikke alltids helt fredelig, så kommer vi nå med massive klebersteinsovner og har en god dialog med disse europeerne, avslutter den daglige lederen.