Grønnkålchips

 


Foto: Istock

Du trenger:

1 grønnkål

Salt og pepper

6 spiseskjeer extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du::

1.      Vask grønnkålen, riv i mindre biter og putt kålen i en bolle.

2.      Dryss olivenolje, salt og pepper over og bland godt.

3.      Stek midt i ovnen på 160 grader i 10-15 min. Følg med så det ikke blir brent.

4.      Avkjøl chipsen på rist.

5.      Knask i vei!

 

Grønnkål- og gresskarsalat

 


Foto: Matprat.no

Du trenger:

500 g gresskar

1 ss olivenolje til baking av gresskar

12 ts salt

12 ts pepper

2 l grønnkål

12 stk granateple

112 dl mandler

100 g hvitost i små terninger

2 ss balsamicoeddik eller sitronsaft

4 ss olivenolje

50 g høvlet parmesan

 

Slik gjør du:

1.  Forvarm stekeovnen til 200 °C.

2. Skjær gresskar i 1x1 cm store terninger. Grovhakk mandler. Fjern stilken på grønnkålen og strimle bladene.

3. Legg gresskarterninger på et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over olivenolje og krydre med salt og pepper. Bak gresskarbitene i ovnen til de er gylne og myke, 20-30 minutter. Bruk en stekespade og snu litt på dem et par ganger i løpet av baketiden.

4. Dryss grovhakkede mandler over gresskarbitene når det gjenstår ca. 10 minutter av tiden. Ta brettet ut av stekeovnen og avkjøl.

5. Varm halvparten av olivenoljen i en vid stekepanne og rist grønnkål til den akkurat faller sammen. Krydre med salt og pepper.

6. Ha grønnkålen over i en stor bolle og bland inn bakt gresskar, granateple, mandler og hvitost. Hell over balsamico og olivenolje, og bland forsiktig.

Anrett grønnkål- og gresskarsalaten på et stort fat eller i mindre skåler. Dryss over parmesanflak, ha på litt nykvernet pepper og server.

Kilde: Matprat.no

 

Smørdampet grønnkål med hasselnøtter

 


Foto: Matprat.no

Du trenger:

1 kg grønnkål , vasket og renset

3 ss smør

2 båt finhakket hvitløk

1 dl grønnsakbuljong (utblandet) eller vann

2 ss rødvinseddik

12 ts salt

12 ts pepper

2 dl grovhakket hasselnøtter

 

Slik gjør du:

  1. Varm smø i en stekepanne og fres hvitløk raskt uten at den tar farge. Tilsett grønnkål og buljong/vann. Sett på lokk og kok i 4-5 minutter.
     
  2. Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet. Fres til grønnkålen er myk og blank. Smak til med eddik, salt og pepper og dryss over grovhakkede hasselnøtter.

    Kilde: Matprat.no

 

Høstgryte med lam og grønnkål



Foto: Matprat.no

Dette trenger du:

800 g benfritt lammekjøtt i terninger

2 ss margarin til steking

1 ts salt

12 ts pepper

6 dl kjøttbuljong (utblandet)

2 stk gulrot i biter

1 stk purre i strimler

1 stk sellerirot i biter

2 stk pastinakk i biter

100 g grønnkål i tynne strimler

112 ss maisstivelse (maizena) utrørt i litt kaldt vann

 

Slik gjør du:

1. Brun kjøtt raskt i en varm gryte med margarin, krydre med salt og pepper. Hell over kraft. Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 40 minutter. Skum godt av.

2. Tilsett grønnsaker og kok videre i 15-20 minutter.

3. Rør maisenna ut i litt kaldt vann. Tilsett blandingen i gryten i en tynn stråle under omrøring. Kok opp. Smak til med salt og pepper.  

Server med kokte poteter eller potetmos.

Kilde: Matprat.no