I Fjaler, i Sogn og Fjordane, finnes et lite småbruk som for få år siden sto brakk, men som nå er i full drift.

- Da jeg overtok gården fra mine foreldre i år 2000, sto valget mellom å la stedet forfalle, eller å starte opp en form for drift, forteller innehaver Bjarte Mads Midtbø av Kystvilt.  

Han bestemte seg for å bygge opp stedet. Etter å ha fått innvilget støtte fra Innovasjon Norge, startet han opp et mottak for villhjort. Han ville ikke selge hvilken-som-helst hjort, men hjort hovedsaklig jaktet fra den lokale kystlinjen.

- Fra å være et lite mottak som tok i mot 44 dyr det første året, vokste jeg raskt til å bli et fullskala foredlingsanlegg, som i dag tar imot 200 til 300 dyr i sesongen, sier Midtbø.

Tradisjonen tro

Han er opptatt av norsk tradisjon og kvalitet, og liker derfor å ha full kontroll i alle ledd. I hektiske perioder har han leid inn arbeidskraft, men det er først nå i sommer at han ansatte en person, i tillegg til seg selv.

- Dette er kjøtt hentet fra naturen - delvis er det jeg som skyter hjorten - før den blir dratt gjennom skogen til anlegget, her den blir slaktet slik det alltid er blitt gjort, sier Midtbø. 

Hvert år annonserer han i lokal media. Så fort han får en melding om en skutt hjort, reiser han enten ut og henter dyret, eller får det levert på døren.

- Avhengig av været, om det er kaldt eller varmt, tar det fra en til tre dager fra dyret blir skutt til det kommer til mottaket, sier Midtbø. 

Først blir dyret nøye kontrollert av en veterinær. Så sant det er friskt blir skinnet manuelt fjernet med kniv, før dyret henges opp til tørk i et kjølerom i en til to uker. Hvis det ikke skal selges helt, skjæres det opp på tradisjonelt vis, og videreforedles til grytekjøtt, kjøttdeig, steik, biff og fileter, og kjøtt-, grill- og spekepølser.

- Den eneste “moderne” metoden jeg benytter, er å pakke kjøttet inn i vakuumposer, sier Midtbø.

Det gir et syrefritt miljø. Som øker holdbarheten, samtidig som kjøttet bevarer vekten og saftigheten.

Vilt er sunt

En oppdrettshjort er påvirket av menneskehender. Den kan være medisinert, avlet opp til rett størrelse med rett mengde kjøtt, og er ofte blitt foret med kraftfor og høyballer innenfor et avgrenset område.

- Smaken forteller at oppdrettshjort og villhjort er to forskjellige ting. Vilt er definert som den beste kjøttypen man kan putte i seg, med rett sammensetning av omega 3 fettsyrer, lavt fettinnhold og uten tilsetningsstoffer, sier Midtbø.