– Vi sitter når vi spiser frokost, i bilen på vei til jobb, foran PCen på kontoret og i sofaen foran TVen på kvelden, sier Jesper Petersen. Han er administrerende direktør i Varier Furniture, som designer og produserer ergonomiske stoler.

– Stillesitting har så mange negative konsekvenser. Selv om du trener en time daglig, veier det ikke opp for de ni timene du sitter ned, sier Petersen.

Vokser i USA

Og det er akkurat disse livsstilsutfordringene Varier Furniture har tatt på alvor, flere av stolene de produserer stimulerer til økt bruk av muskulatur gjennom bevegelser i stolen. Petersen trekker spesielt frem Move-stolen, som med sin utradisjonelle utforming aktiverer kjernemuskulaturen samtidig som man sitter på stolen.

– Du forbrenner faktisk 20 prosent flere kalorier hvis du sitter i en Move-stol sammenlignet med andre stoler, sier han.

I fjor fikk den anerkjente stolen en NEAT-sertifiserig i USA, som kun gis til møbler som gir et betydelig energiforbruk.

– Vårt hurtigst voksende marked er USA, og denne sertifiseringen betyr enormt mye for oss, sier Petersen.

Han forteller at kun ti prosent av selskapets omsetning kommer fra salg i Norge.

– Her hjemme forbinder nok mange stolene våre med 80-tallet, men ergonomiske stoler står foran en renessanse. Vi ser en stigning i antall barn og unge som tar i bruk stolene våre for å forebygge belastningsskader fra mye stillesitting og skjermbruk.

Fremtidens stoler

 – I vår bransje handler mye om form og lite om funksjon, men jeg ser at flere og flere av de store møbeldesignerne nå har begynt å tenke i vår retning, sier Jesper Petersen, og nevner det nye samarbeidet de har med den danske designeren Kasper Salto.

I Varier Furniture jobber de med flere internasjonale designere som skal lage neste kolleksjon med stoler.

– Vi vil gjerne videreutvikle knele- og stå/støtte-kategoriene våre. For eksempel er den opprinnelige knelestolen fra 70-tallet en fantastisk stoltype som både er god for ryggen og muskulaturen, den gir rett og slett god trening.

Petersen forteller at det tar litt tid å bli vant til å sitte på en knelestol, men at kroppen etter en kort periode vender seg til den nye måten å sitte på.

– Når du først har vendt deg til stolen så gruer du deg til neste gang du blir invitert bort på middagsselskap og må sitte på en vanlig stol uten bevegelsesfrihet.