Etter tolv år med forskning og fire år med et pilotprosjekt på Hærøya i Porsgrunn, åpnet Kebony sin grønne fabrikk i Skien i januar 2009. Nå tar de steget videre, og planlegger oppstart av fabrikk nummer to.

Millionutvidelse

For å gjøre den nye etableringen mulig har de, via nye aksjer og et lån, utvidet firmaet med totalt 177,5 millioner kroner.

- Internasjonalt har salget økt med et gjennomsnitt på 35 prosent de siste syv årene. Med denne investeringen kan Kebony øke kapasiteten og veksten i takt med etterspørselen, i tillegg til å åpne nye markedsmuligheter, sier administrerende direktør Christian Jebsen.

Investeringen representerer en milepæl for selskapet, der Kebonys første anlegg på det europeiske fastlandet vil muliggjøre en effektiv eksport av den egenutviklede og nyvinnende teknologien.

Grønn impregnering

- Ved å etablere oss i Flandernregionen i Belgia skaper vi merkeinnflytelse, utnytter tilgjengelig teknologi, og gir verdi for våre distribusjons- og lisenspartnere. Denne regionen er det perfekte stedet for å bygge vårt nye vekstsenter, sier styreformann Thomas Høegh.

Trevareprodusenten Kebony bruker sin egen teknologi på hurtigvoksende tresorter av furu, der treet blir impregnert med et uttrekk av en væske utvunnet av bioavfall, som herder treverket samtidig som det tørker. Under denne patenterte prosessen blir celleveggene i trecellene betydelig tykkere, noe som gjør at kvaliteten er på høyde med de ettertraktede, men langsomtvoksende tresortene som teak, merbau og lerk.

I tillegg er impregneringen giftfri, og slik sett et av få miljøvennlige, solide treverk. Kebony produserer til både det norske og det internasjonale markedet, og med ekspanderingen i Belgia får de muligheten til å innta en større andel av verdensmarkedet, samtidig som de effektiviserer eksportdelen.

Allsidig treverk

Hvert år må titusener av huseiere olje, beise og male for at deres hus og terrasser skal tåle varme og kulde, vær og vind. Kebony brukes til kledning, tak, terrassebord, brygger og båtdekk, og overbeviser stadig flere arkitekter og byggmestere.

Det allsidige treverket kommer i en dyp brun farge, som med tiden får en naturlig sølvgrå patina. Denne egenskapen har også tresorter som teak og sibirsk lerk, men disse sortene vokser langsomt og tar lang tid å utvinne til ferdig trevare.

Alle Kebony-produkter er svanemerket, og man slipper derfor å bekymre seg for å måtte behandle eventuelle restmaterialer som spesialavfall. Firmaet har en rekke utmerkelser på merittlisten, der de har vunnet flere priser for deres miljøvennlige profil og innovative teknologi.