- Å kjøpe møbler i dag er ikke bare-bare. Det er mye mer å tenke på enn bare hva slags modell du ønsker. Ta for eksempel sofa. Her kan du velge tekstil, farge, ulike løsninger med sjeselonger og hjørner, og de aller fleste later til å kose seg med valget, forteller Gunnar Sandnes, daglig leder hos Fagmøbler Drammen.

3D-modellering har lenge vært et nyttig verktøy blant interiørdesignere og -arkitekter. Nå er det også tilgjengelig for mannen i gata. Noen møbelforretninger tilbyr nå denne tjenesten, som gjør at du - før du bestemmer deg for møbler, kan innrede ditt eget virtuelle hjem, og teste både farger og smarte løsninger. Alt du trenger er nøyaktige mål av rommet du ønsker å innrede.

- Både gulv, veggfarger og møbler er ting du kan legge inn i programmet. Så kan du bare prøve deg frem til du får en løsning og pris du er fornøyd med, forklarer Sandnes.

Finn din egen stilart

Asha Ali er interiørinteressert og over middels opptatt av farger og design. Hun synes det er flott at møbelkjeder nå tilbyr kundene et program man kan leke seg med interiør og fargetrender.

- Det er kult å gå inn i nettbutikken for inspirasjon, for så å designe ditt eget hjem, og få et klart bilde av hvordan det vil bli. Dette er veldig gøy, og minner meg nesten litt om The Sims, som jeg spilte som liten, sier hun.

Det er en kjensgjerning at vi i Skandinavia er opptatt av hjemmene våre. Slik har det alltid vært. Vi tilbringer mye mer tid hjemme enn folk i resten av verden, vi inviterer til besøk hjemme og vi liker generelt å være hjemme.

- Vi blir jo mer og mer opptatt av design og trender. Det er jo veldig populært å finne inspirasjon i sosiale medier, og jeg synes derfor ideen om la kunden se løsninger og priser før man eventuelt bestemmer seg, er supergod. Med litt assistanse er dette noe bestemoren min kunne brukt også, selv om jeg nok tror dette verktøyet er mest aktuelt for de som er litt yngre, sier Ali.

Stiller høyere krav

- Jeg vet ikke om jeg kan gå så langt som å si at yrket mitt et truet, men det er i hvert fall sikkert at vi interiørdesignere må bli enda bedre i det vi allerede er gode på, sier Linn Solstad Karlsen, .

Hun bruker 3D-modelleringsverktøy i jobben, og forklarer at programmet som tilbys kunder er litt mindre avansert enn programmet hun selv jobber i. Likevel er prinsippet er stort sett det samme.

Karlsen tror sosiale medier er en av grunnene til at vi er så opptatt av å fornye hjemmene våre. Vi lever i en tid der vi krever kvalitet i alle ledd, og ønsker dermed bredere kunnskap og ekspertise av de vi handler hos.

- Det er helt tydelig at vi forventer mer og mer av de som jobber i møbel- og interiørbutikker. Vi ønsker fargetips og stiltips, og mange kommer kanskje uten en klar mening om hva de ønsker seg.

Designerens beste tips 

Hvordan få en lun og personlig stil i hjemmet:

  • Det tar tid å etablere og skape et hjem, så det første tipset er å ha tålmodighet. Ikke kjøp alt nytt med en gang, bruk tid på å finne de riktige møblene og produktene slik at du tar valg du er 100% fornøyd med og som du vil trives med i mange år.
     
  • Ikke vær redd for å male vegger med farger. Farger har hatt en innmarsj i trendbildet de siste årene og flere og flere tørr å bytte ut hvit- eller gråfargen på veggen med mer kulørte farger. En malt flate fremstår mer mettet enn en hvit flate. Når alt kommer til stykke handler det om smak og behag, men mitt tips er å male vegger, enten det er i gangen, i stua, på kjøkkenet eller soverommet.
     
  • Bland gammelt med nytt. Dette tipset ser og hører man overalt, og det er en grunn til det. Gamle/eldre gjenstander tilfører et hjem personlighet og sjel. Vær selektiv i valgene og bruk også her tid på å finne de riktige tingene. Har man funnet en gammel lampe man liker kan en ny ledning og f.eks ny lampeskjerm gi lampen et nytt og mer moderne uttrykk samtidig som man beholder sjelen til produktet.
     
  • Ikke gjør eller kjøp noe fordi naboen, en venn eller familiemedlem har gjort det. Ikke kopiere, bli heller inspirert og finn din måte å gjøre det på. Personlige grep i hjemmet gjør mye med følelsen av å være i rommet. Ramme inn en tegning barnet ditt har tegnet eller malt på skolen, bruk tid på å finne kunstverk som betyr noe for deg fremfor å kjøpe noe som er trendy, ikke vær redd for å mikse farger og materialer og ta langsiktige valg som du kan trives med i mange år. Bruk tid på å forme hjemmet ditt.

 

Kilde: Linn Solstad Karlsen, Interiørdeigner