Iris Martinsen Aune er egentlig Lofotjente, men flyttet etterhvert til Oslo hvor hun bodde i 17 år. Hun har arbeidet med mat hele livet, først utdannet hun seg til kokk, senere til kostholdsøkonom. 

- Da vi bestemte oss for å flytte fra Grünerløkka og havnet på Selbu i 2008, så hadde vi egentlig tenkt at det skulle bli et hvileår mens vi ventet på barn nummer to, forteller Iris. 

Men slik ble det ikke. De kjøpte en gammel jordbruksskole som de totalrenoverte. I dag heter stedet Selbutunet og er et kreativt møtested med sjel.

- Vi drev med kurs og konferanser og hadde plass til 30 overnattingsgjester. I tillegg hadde vi mye selskapsvirksomhet som barnedåp, konfirmasjoner og bryllup. Etterhvert utvidet vi ved å pusse opp låven på gården hjemme og der kunne vi ta imot selskaper med inntil 400 gjester, fortsetter hun.

Skiftet kurs

Høsten 2016 - etter syv år med selskaper, kurs og konferanse, brylluper og bedriftsarrangementer endret de kurs.

- Jeg var nysgjerrig på sjokolade og ville gjerne lære mer. Derfor tok jeg kontakt med Sverre Sætre, som jeg anser som Norges beste konditor. Han takket ja til å komme og ha en sjokoladehelg med Jentene på Tunet. Det ble begynnelsen på et lite eventyr, smiler Iris.

Konditorbesøket ga mye inspirasjon. Til å begynne med startet jentene i det små med å lage litt sjokolade som de ga til konferansegjestene. Men ganske fort fikk de forespørsler om sjokoladen var til salgs og om de kunne lage julegaver til ulike bedrifter.

- Sjokoladen vi lagde ble veldig godt mottatt. Derfor innredet vi kjelleren og tilpasset den til sjokoladeproduksjon. Nå har vi bestemt oss for å selge Selbutunet og bare satse på sjokolade, forklarer Iris.

Norsk håndverkssjokolade til markedet

- Hvis du ser i hyllene på flyplasser, så finner du bare utenlandsk sjokolade som gjerne kommer fra industribedrifter i Belgia og Italia. Jeg vil gjerne at norsk håndverkssjokolade blir bedre kjent og anerkjent. Tidligere var det stort sett bare industriøl å få i Norge, men nå er det mye håndverksøl å få tak i. Håpet er at noe av det samme skal skje i sjokoladebransjen også, sier hun.

Jentene på Tunet satser på kvalitet. Målet er ikke å lage sjokolade billigst mulig, men å lage eksklusive kvalitetsprodukter.

- Derfor har vi for eksempel lagt ned mye arbeid i emballasjen vi bruker. Vi ville ha gaveesker som var så fine at det ikke trengs å pakke dem ytterligere inn, men at du kan være stolt av å gi den bort slik som den er.

I hver eske står det litt om historien til Jentene på Tunet og litt om smaksprofilen. I hver eneste eske ligger det også en liten hemmelighet.

- Når du for eksempel løfter opp en sjokoladebit med eple, vil du se at under den står det "glad". Og det blir du når du spiser biten med denne friske, syrlige smaken. 

God distribusjon

I Oslo er sjokoladen å få tak i på Gutta på Haugen, Macshmanns Matmarked og Jacobs på Holtet, men finnes også i 30 ulike delikatessebutikker over hele landet og utvalgte Meny-butikker. Jentene på Tunet har nettopp fått avtale om å levere sjokolade til Hurtigruten, og det neste målet er å komme inn i taxfreesortimentet på flyplassene. Vi ønsker at turister som kommer til Norge skal få oppleve sjokoladehåndverk fra Norge og ta med seg et smakfullt minne med Sjokoladefryd fra Jentene på Tunet. 

- Vi har verdens beste jobb og ønsker å dele våre smaksopplevelser med andre. sier Iris før hun vender tilbake til sjokoladeverkstedet.