Den internasjonale studentkonkurransen arrangeres i år på NASAs laboratorium i Houston 23.-25. juni, der målet er å konstruere den beste undervannsroboten (ROV). Robotene testes i et basseng, og må prestere på flere områder.

Spennende utfordringer

– Vi får fem oppgaver som skal gjøres med ROV: Å måle temperaturen i vannet, hente utstyr, ta bilde av utstyr og måle trykket på havbunnen og bassengbunnen. Dette forteller Martin Evensen, en av to prosjektledere i gruppen UiS Subsea ROV. Med seg har han blant annet Didrik Kahrs Skaale (prosjektleder), Simen Norheim Pedersen (teknisk leder maskin), og Hartvik Line (leder elektro/data).

Gruppen består av 30 elever med interesse for subsea og undervannsinstallasjoner

– Vi var de første i Norge som deltok på konkurransen for to år siden, og i år vil det også være et bidrag fra Trondheim, forteller Evensen.

Han påpeker at tverrfaglig samarbeid er nøkkelen til en velfungerende ROV.

– For å hevde seg må alle komponentene i roboten fungere, og dette krever forskjellig kompetanse. Vi bygger roboten fra bunnen av, og det vil alltid være prøving og feiling, fortsetter han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Designtegning av årets ROV: For å få maks poeng i årets konkurranse skal ROV´en ikke være  større enn 58cm i diameter og ikke veie mer enn 17 kg. En stor, men morsom utfordring sier Martin Evensen.

Verdifull erfaring

15 av elevene bruker prosjektet i sin bacheloroppgave, og deltagelse fra trinnene under gjør at tradisjonen holdes i live. – Vi ønsker at dette skal være et kontinuerlig prosjekt, der man lærer fra feilene de foregående årene. Det er ikke bare sosialt, men også en pekepinn frem mot arbeidslivet, forklarer han.  

Studentgruppen har søkt om finansiering fra Universitetet i Stavanger, og de opplever at skolen er støttende.

– Vi får låne utstyr, software og lablokaler fra UiS. Vi føler de setter pris på innsatsen vi gjør.  

For tredjeårs-elevene blir det sene kvelder frem mot juni. Det går med over 10 timer hver dag for å få prosjektet i mål. 

– Vi er i ferd med å planlegge logistikken før avreise, og forsøker å være ferdig i god tid. I år har vi virkelig fokusert på å bygge ROVen for konkurranse. Målet er topp 3, avslutter Evensen.