- Jeg gleder meg veldig. Det blir mindre og mindre søvn fremover, men jeg liker når det begynner å nærme seg. Det er litt lettere å forholde seg til da, enn to år i forveien når du starter forberedelsene, sier landslagskaptein Alexander Østli Berg.

Ikke bare er han i siste innspurt av forberedelsene til OL i kokkekunst i Erfurt, han er også påtroppende kjøkkensjef på Gran Cafe som gjenåpner etter ett år med lukkede dører i begynnelsen av november.

To år med forberedelser

OL-forberedelsene de siste to årene har bestått i månedlige samlinger der hele konkurransen gjennomgås hver gang. Alt skal stemme når de står foran dommerne i Tyskland.  

- I to år nå har vi hatt én samling i måneden, hvor vi gjør akkurat de oppgavene som er gitt. Da er det litt mer spillerom og testing det første året, før det etter hvert blir mer repetisjon for å få alt til å sitte.

Konkurransen er delt i to; der de i første del skal servere 110 restaurantgjester en forrett, hovedrett og dessert. Dette løser det norske landslaget med å servere en rett med piggvar og kongekrabbe til forrett, lokal kylling fra Smaalenene til hovedrett og norske solbær og geiterømme til dessert.

- Vi prøver å ha fokus på norske råvarer når vi er i utlandet, forteller Berg.

Del to av konkurransen skal derimot ikke spises.

Kokkeshow

- Det er en kaldmatkonkurranse som skal bedømmes visuelt. Det er sånt alle ikke helt skjønner, for det er kun show, men det ligger veldig mye arbeid bak å få dette helt riktig.

Hele landslaget er i full jobb ved landets beste restauranter ved siden av OL-forberedelsene. Mye av utfordringen ved å delta ligger dermed i logistikken, og det å få samlet 14 stykker fra hele landet hver måned er en jobb i seg selv.

- Den største utfordringen er det at vi skal reise 14 stykker ned. Det er alltid noe som kan skjære seg, og det at det er en så omfattende konkurranse gjør at alt må være på plass.