Øyvind er født og oppvokst i en matglad familie i Bodø. Der gikk han på kokkeskole før han flyttet til Oslo og begynte i lære hos Bent Stiansen på Statholdergaarden. Konkurranseinstinktet hans ble vekket allerede da han var lærling, og i dag har 27-åringen vært på det norske kokkelandslaget i syv år.

– Jeg har alltid likt å konkurrere og er veldig glad for at jeg både har fått muligheten til å utvikle meg faglig og som konkurransekokk. Kokkekonkurransene har blitt en del av livet mitt, og jeg liker både lagkonkurranser og de individuelle konkurransene. I forbindelse med konkurransene lærer jeg å kjenne meg selv bedre, og hvordan jeg bør jobbe og forberede meg for å bli best, sier Øyvind.

Et spesielt mesterskap

I det nordiske mesterskapet for kokker og servitører i Lahti møtte Øyvind de nasjonale mesterne fra Sverige, Finland, Danmark og Island. Der ble det avgjort hvem av dem som er den beste kokken i Norden.

– Dette mesterskapet skiller seg fra andre mesterskap jeg har deltatt i på mange måter, forteller Øyvind.

– I veldig mange andre konkurranser er det vanlig at vi får vite hva slags råvarer vi skal bruke til forrett, hovedrett og dessert et par måneder i forveien. I Lahti opererte de med en såkalt "Mystery Basket". Det betyr at vi først fikk vite hvilke råvarer vi skulle benytte kvelden før. Det var en stor utfordring, for da er det ikke mye tid til forberedelser, fortsetter han.

Ofte kan kokkene bruke assistenter når de konkurrerer, men ikke i Lahti. Der stod de fire kokkene alene i de fem til seks timene de hadde til rådighet når de skulle lage forrett, hovedrett og dessert til tolv personer.

– Det var en veldig spennende og bra konkurranse som det var gøy å delta i. Egentlig er jeg ganske godt fornøyd med sølvplassering, men som nordmann er det naturligvis bittert å få vite at jeg bare kom 0,4 poeng bak svensken. Det svir litt, for svenskene vil vi jo alltid slå. Det meste gikk stort sett som planlagt, men siden denne konkurransen skiller seg ut ved at man bare har noen få timer til forberedelser, så krever det at man er veldig rask på avtrekkeren. Denne  gangen var jeg kanskje ikke rask nok, men nå ser jeg fremover mot den neste konkurransen som er Årets Kokk på Mathallen den 12. september, avslutter Øyvind Bøe Dalelv.