– Vi ser et behov for å kunne kaste snus på en rask, enkel og hygienisk måte. Vi mener snusbeger er løsningen på et voksende problem, forteller Edris Haghighi, styremedlem i Scandian Accessories As.

Snusbeger består av tre deler i rustfritt aluminium. Toppen er rund med et lite hull i midten for å kaste snusen. Snusen faller så ned i en kromert beholder. På bunnen sitter klemmen som holder delene samlet. For å tømme den skrur man løs gripedelen og tømmer begeret for innhold.

– Beholderen kan så vaskes i oppvaskmaskin og brukes igjen utallige ganger. Dette er miljøvennlig, da man ikke behøver å kaste noe. Produktet er intuitivt å bruke og enkelt å rengjøre, forteller han.

Skaper trivsel

Han forklarer at snusbeger kan brukes både i barer, restauranter, kontorer og privat.

– Snusbeger er et produkt som bidrar til bedre hygiene der folk snuser. Spesielt i utelivsbransjen opplever vi at snus kastes steder det ikke hører hjemme.  Bord, ølglass, urinaler og vask blir ofte skitnet til. Som oftest er det de ansatte som må fjerne dette. Det sier seg selv at et produkt som har ligget inne i munnen til noen over lengre tid vil spre bakterier.

Han påpeker at brukt snus også gjør skade på interiør, og kan misfarge samt tilgrise. Noen typer snusbeger er utstyrt med klistremerker, så kunden enkelt kan forstå hvor snus skal kastes. Han forteller snusbeger nå også er utformet med tanke på utseende.

– Før har vi sett versjoner av plast som har vært for lette, grå og lite miljøvennlige. Nyere produkter er designet med tanke på å også se innbydende ut i alle slags rom. Det ser elegant ut uten å tiltrekke for mye oppmerksomhet.

Økende behov

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker nå å fjerne topplokket fra snusboksene, så brukt snus ikke lenger kan oppbevares i lokket. Haghighi mener snusbeger i så fall blir viktigere enn noen gang. 

– Vi må ta innover oss at rundt ti prosent av den voksne befolkningen snuser, og det har skjedd en tredobling av antall snusere det siste tiåret. Da finnes det behov for et produkt for snusavfall. Dette angår også trivselen til alle som ikke snuser, ikke bare forbrukerne.