Den nye oslorestauranten Våghals åpnet i Bjørvika i oktober. Bordbestillingene renner inn, det kan se ut som om nordmenn har lengtet etter et middagssted som dette. Restauratøren på Våghals, Jørn Lie, tror gjestene blir minnet på de gode, gamle søndagsmiddagene.

- Vi har lagt mye i selve serveringsmetoden. All mat serveres midt på bordet, og så må gjestene selv forsyne seg med det de vil ha. Det som skjer når de sender rundt fatene er at det løser opp stemningen, de må snakke sammen om maten, og det var nettopp det vi ønsket; å gjenskape den hyggelige søndagsmiddagen. Det er en veldig norsk måte å spise mat på.

Først ute

Vi er vant til spanske tapas- steder her til lands, men Våghals er den første restauranten med et lignende konsept, men hvor den norske maten er en stor del av identiteten. I og med at hele bordet blir brukt under måltidet, betyr porselenet mye.

- Hadde vi lagt opp maten på helt hvitt og flatt porselen, så ville det påvirket totalinntrykket i en negativ retning. Vi har i stedet valgt å bruke en del fjøler som løfter opp maten. Vi har også porselen som gir maten litt høyde. Det er viktig å variere dette gjennom måltidet. Vi bruker porselen fra samme serie, både store og små tallerkener, dype og flate. Personlig er jeg glad i tallerkener som er duse i fargen, men det er viktig at de ikke gjør for mye av seg. Tallerkenene må være med på å underbygge maten som ligger oppå, hvis det er for mye liv der, så vil det ta oppmerksomheten vekk fra maten.

Det har skjedd mye på  porselensfronten, og det er Lie glad for. Det har gitt ham og hans team den hjelpen de har trengt for å skape noe unikt.

- Det har vært en rivende utvikling rundt bruken av porselen, og det er bra, for da blir det mye større muligheter for å tenke utradisjonelt. Det handler om å bygge opp en hyggelig harmoni rundt bordet, sånn at gjestene føler seg ivaretatt på alle måter. Det er mange som er opptatt av kosen rundt bordet, og porselenet er med på å bygge oppunder den kosen.