Utdanningen tilbys i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon, og går over to og en halv måned. Vi har i en årrekke samarbeidet om kaffekunnskap for våre vinkelnerstudenter, forteller Kai Wahl, daglig leder i Beverage Academy. I fjor begynte vi å snakke om at det hadde være moro å lage en rendyrket kaffeutdanning, og ideen materialiserte seg i løpet av våren. I september kunne Norges første «kaffekelner»-klasse sette seg på skolebenken, eller rettere sagt stille seg opp ved kaffebrenneren, ved bryggelabben og ved cupping-stasjonen for å se, føle, lukte og smake på mangfoldet i produkter og metoder.

Læreformen er en kombinasjon av samlinger, forelesninger på nett-tv og interaktive oppgaver på nett. Etter gjennomførte nettkurs får studentene komme på den første todagers samlingen, der de besøker et lite kaffebrenneri, og lærer tilberedningsmetoder, kaffe i restaurant og servering. Deretter følger studentene et opplegg på nett, der fokuset er å tilegne seg en del fagkunnskaper frem til den avsluttende todagers samlingen. Der jobber man videre med tilberedning, også alle espressobaserte kaffedrikker, slik at de som ikke er det fra før, kan bli Barista som en del av denne utdanningen. Til slutt har studentene en eksamen.

Vi var så heldige å ha åtte dedikerte kaffestudenter i høst, forteller Wahl. Samtlige tok studiet svært seriøst, og dermed klarte også alle eksamen.

En av studentene, Miriam Westergren, er barista på Kafe StrandHaven i Lillesand. Jeg har stor personlig interesse for kaffe, og har jobbet med det i 4 år. Nå var det på tide å få en større faglig tyngde, sier hun.

Som barista kunne jeg selvfølgelig kaffemaskinen fra før, men visste ikke så mye om produktene og historien bak. Det var veldig nyttig for meg å lære om prosessering og hele historien bak kaffen jeg serverer. Det gir mening å kunne noe dypere enn bare å bruke utstyret. Studiet åpnet på en måte kaffeverdenen for meg, sier Westergren. Det utvider også mulighetene mye, i fremtiden kan man jobbe mer fokusert med kaffe, f.eks på kaffebrenneri. Utdanningen gav meg også en fin kontakt med andre kaffeinteresserte, og vi var enige om at dette er bare startskuddet til kaffe som yrkesvei. Det gav mersmak å lære om drikkevarer. Nå ønsker jeg å gå videre i Beverage Academy og ta flere av utdanningene der, for eksempel ølkelner og vinkelner, forteller Miriam Westergren, som altså er en av Norges 8 første som kan smykke seg med tittelen Coffee Sommelier.