- Noen tror at det holder å starte planleggingen 1. mars hvis man planlegger åpning den 1. mai, men den tidsplanen vil neppe holde. Vi anbefaler at hele prosjektet er ferdig prosjektert minimum to måneder før planlagt åpning siden bare produksjonstiden på møbler ofte er på fem eller åtte uker, sier John Erik Laug som er daglig leder i Blender Interiør.

Han får støtte av Henrik Larsen som leder Blender Entreprenør:

- God tid er viktig, men det er også planleggingen. Når konseptet er på plass er det som regel smart å finne en interiørarkitekt som har gjennomført tilsvarende prosjekter tidligere, da får man hjelp av et trent øye som kan hjelpe til med å finne de gode løsningene. Når de er på plass er det også lurt å finne en god leverandør som kan levere det man skal ha.

Konseptet bestemmer

Hvis man for eksempel skal åpne en restaurant vil konseptet legge mange føringer for hvordan interiøret blir. Skal det være en gourmetrestaurant for fine dining, eller er det en meksikansk tacorestaurant.

- Om man skal ha en lun stemning eller en mer åpen atmosfære må man også ta stilling til. Deretter er tiden inne for å se på farger og materialer. Ofte lages det en fargepalett med to eller tre primærfarger samt tekstil-, tre- og metallprøver slik at det blir enklere å se for seg hvordan det blir og ta de rette valgene, forklarer Laug.

- Det er også mulig å skape mye spennende med ulike materialer. Veggene trenger ikke å ha malte overflater, og ofte er det spennende å trekke interiørdetaljer fra ett sted i restauranten og gjenta dem andre steder. Det skaper en fin helhet, supplerer Larsen.

Belysning er også en viktig del av interiøret:

- Lysdesigneren vår er opptatt av at belysningen skal stemme overens med den øvrige innredningen. Det betyr at det har riktig temperatur og føles behagelig, derfor bør selve lyskilden skjules best mulig slik at man unngår å bli blendet. Man bør også ha nok lys så gjestene klarer å lese menyen, løsningen er ofte å ha en punktbelysning ved hvert bord. Dette er slike beslutninger hvor vi gjerne er med å gir gode råd til kundene våre slik at totaliteten i prosjektene blir bra, avslutter Laug.