- Beliggenheten er det viktigste med en god uteservering, men også at den er skjermet og hyggelig møblert, sier Tone Wicklund-Hansen, daglig leder for Olivia-restaurantene.

Her stenges nemlig aldri uteserveringen. Selv ikke på den kaldeste tiden på året.

- Det er fullt mulig å ha en uteservering som fungerer godt hele året, men vi holder den litt mindre fra november til påske, sier hun.

Godt tilrettelagt

En god utendørs helårservering i Norge forutsetter imidlertid god tilrettelegging for sol samtidig som det skjermes for snø, vær og vind. Dessuten må skjerming, lys og varme, være enkelt å regulere i et land med mye skiftende vær.

- Det første vi gjør er å sørge for at området er så skjermet som mulig. Norge har ikke klima som Italia, så her trengs god skjerming for å gjøre det til et helårsrom, samtidig som man beholder utendørsfølelsen.

Markiser beskytter mot regn, varmelamper sørger for en god temperatur, og gjerder som kan heves og senkes holder vinden unna. Dessuten er riktig belysning viktig for at det skal være attraktivt å sitte ute selv rundt juletider.

- Før var lys og varmelamper slik at de enten var av eller på. Da brukte vi mye strøm, helt unødvendig. I dag er det trinnvise løsninger som gjør at vi kan tilpasse lys og varme til klima og årstid.  

God atmosfære

Til slutt gjenstår møbleringen som skal skape miljøet, og da gir forskjellige bord og stoler, sammen med litt grønt - også om vinteren - en god atmosfære hvor gjester har lyst til å sette seg.

- Når du har beskyttet mot regn, vind og kulde er det møbleringen som blir viktig. For oss betyr det at vi sørger for at alle bord er attraktive. Vi har en blanding av sofaer og stoler, runde og firkantete bord og selvsagt oliventrær. Vi har pledd og saueskinn og lykter på bordene. Vårt mål er at når du går forbi en Olivia restaurant tenker du at der har jeg lyst til å sitte, og da er uteserveringen utstillingsvinduet til restauranten.