Ofte er det snakk om råvarer som fortjener en langt bedre skjebne enn å havne i søppelkassen.

De overmodne bananene kan for eksempel brukes i kjempegode frokostpannekaker, og de kuttede grønnsakene som ble til overs etter fredags-tacoen, passer perfekt i en deilig omelett lørdag morgen.

Store forskjeller

– Det å ha fokus på å bruke opp all maten som lages er absolutt i tiden. Det er bra både for miljøet og omdømmet vårt, samtidig som det er god økonomi i å benytte alle ressurser og minimere matsvinn, sier Morten Malting.

Han er direktør for mat og drikke i Scandic Norge, en kjede som har jobbet aktivt for å redusere matsvinn siden 2011.

– Vår erfaring er at små tiltak kan gjøre store forskjeller. Det å planlegge måltidene bedre etter nøyaktig hvor mange og målgruppen som skal spise, samt redusere tallerkenstørrelsen, fører til at mye mindre mat kastes, sier han.

Bruk opp

Det å bruke opp mat som blir til overs er imidlertid minst like viktig, og da gjelder det å tenke litt kreativt. Dagens middag kan som oftest brukes til mye mer, og ofte er det bare fantasien som setter grenser.

 – Ved å utnytte maten best mulig, blir det mulig å bruke de beste råvarene. Da blir maten bedre både når vi lager den hjemme og når den spises ute på restaurant, sier han.

På nettsiden frokosten.no deler Scandic-kokkene blant annet sine beste tips for bruk av restemat. Hva med å lage spekeskinkechips av skinkerestene?

For å unngå at mat kastes, kan det også være lurt å bruke fryseren mer aktivt i stedet for å sette middagsrester i kjøleskapet.

Faren er nemlig stor for at de blir liggende der til de ikke lenger kan spises.

Too Good To Go

I tillegg til å ha fokus på riktig mengde mat og hvordan man kan gi restene nytt liv, har Scandic-kjeden inngått et samarbeid med Too Good To Go.

Via deres app kan du gå inn og sjekke hvorvidt Scandic og andre restauranter og kafeer har restemat til en billig penge.

Mat som er for bra til å kaste, men som restauranten ikke har bruk for lenger.  

– Mat laget med kjærlighet hører hjemme i magen og ikke i avfallet. På hotellene våre selger vi rester etter frokost og lunsj, og da slipper vi å kaste brukbar mat samtidig som kjøperne får et godt måltid til en billig penge, sier Malting.


Restene fra frokosten selger Scandic til en billig penge gjennom applikasjonen Too Good To Go.


 

Han forteller at Scandic Vulkan var aller første hotell i Norge som tilbød mat via Too Good To Go-appen.

– I dag er vi klart størst med over 50 av de nærmere 90 hotellene i kjeden vår med, og målet  er at alle hotellene våre på sikt skal tilby overskuddsmat gjennom Too Good To Go, sier han.

Varmt, kaldt og søtt

– Hos oss selger vi matrester gjennom Too Good To Go både etter frokost og lunsj, men det er frokostpakkene vi selger mest av, sier Björn Karlsson ved Scandic Vulkan.

Hva en slik frokostpakke består av kan variere fra dag til dag, men ofte vil de som kjøper pakken få en eller annen form for varmrett.

– Det kan for eksempel være eggerøre, pølser eller poteter, og i tillegg får de noe fra den kalde buffeten. Vi sender også alltid med brød og noe søtt hvis vi har det til overs, sier han.

Erfaringene med Too Good To Go er gode for hotellet, og tilbakemeldingene fra kundene tyder på at de er like fornøyde.

– Mange sier at de syns de får mye mat for pengene, og at dette er en super pakke å ha med til en dag i parken, sier han.

Han forteller at stadig flere har fått øynene opp for Too Good To Go, og at mange også uttrykker at de ønsker å kjøpe mat på denne måten fordi det er for en god sak.