De har både bryggeri og bakeri, og inspirasjonen kom fra Morten Schakenda og det kjente bakeriet i Lom, forteller medeier i Tya Bakeri og Aardal AS, Jan Rasmussen.

- Vi bruker blant annet lite gjær slik at vi får lange hevingsprosesser, og på den måten får vi langt bedre produkter enn man gjør ved industriell bakeproduksjon. Vi har jo bryggeri i samme lokaler, og der brygger vi øl ved å koke opp korn. Når vi har fått ut næringsstoffene og smaken fra kornet, pleier man å kaste resten, men det kornet bruker vi nå i ølbrød for å få et saftigere og mer smakfullt brød.

- Vi tilsetter mesken og selve ølet i produksjonen av brødet, og får dermed en spesiell konsistens og smak på brødet. Så for hver ny type øl som brygges, får vi også en ny type brød med eget særpreg.

Alt brødet som bakes selges via eget utsalg, mens ølet er landsdekkende, og selges videre til matvarekjeder og restauranter. Tya har også en egen restaurant hvor det stadig lages nye retter som tilpasses ølet.

- Vi har nettopp hatt besøk av Andre Løvås, som var med og starte Åpent Bakeri i sin tid, og som nå jobber i matforskningsinstituttet Nofima. Vi så på mulighetene for å benytte frukt og bær i surdeigsproduksjon. Det er en gammel prosess som stammer helt fra det gamle Egypt. Kombinasjonen av surdeig og lokale frukt og bær gir helt unike håndverksprodukter, forklarer Rasmussen.

Nye og gamle materialer

I lokalene til Tya bryggeri, bakeri og restaurant har de valgt en blanding av nye og gamle materialer på kjøkken og bad, forteller Rasmussen.

- Vi har brukt arkitekter fra Oslo for å designe interiøret, både når det gjelder materialvalg og farger. Vi har brukt skreddersydde løsninger laget av komposittmaterialer som Avonite og Silestone til både kjøkken, salgsdisker, bar og publikumstoaletter. Kompositt er en blanding av naturmineral, pigmenter og plast som blir presset sammen, og er et materiale med helt unike egenskaper både når det gjelder form, farge og design, sier Rasmussen og tilføyer:

- Håndverkerne våre kan tilpasse dette materialet nøyaktig etter kundens mål. Vi har nå en blanding av tre og disse high tech- materialene på bar og disker. Det er blitt ganske røft, og veldig fint, avslutter Rasmussen.