– Den største forskjellen ser man ikke med øyet, den må oppleves, innleder Kjetil Røe Edvardsen, Senior Product Developer i Lilleborg Profesjonell.

Han forklarer at vann og kjemikalier kan fjerne flekker, men etterlater fukt som skaper ny grobunn for bakterier. Vannet skaper også friksjon, som gjør det tyngre å bevege moppen langs overflaten. Dette gir mer belastning for kroppen.

– Med en mikrofibermopp transporteres fuktigheten vekk fra overflaten og fibrene tiltrekker seg bakteriene. Man unngår også slitasjen bruk av kjemikalier fører med seg. Bruk av mikrofiber er derfor både mer hygienisk og mer effektivt, forteller Edvardsen.

Med mikrofiberteknologi kan man tilpasse rengjøringen etter behov. Ved lett rengjøring kan moppen brukes tørr, mens med mer smuss og flekker trenger den kun å fuktes lett.

Sprikende kvalitet

Edvardsen påpeker at kvaliteten på mikrofibermoppene i markedet varierer kraftig.

– Effektiviteten til mikrofiber ligger i hvor stor grad mikrofiberne er splittet. Hvis fibertrådene ikke er tynne nok, vil ikke moppen fungere optimalt. Dette problemet ser man spesielt i billige løsninger, der andelen splittet mikrofiber er lav og rengjøringsfibrene er for tykke, forteller han.

Han forklarer at disse moppene i grunnen ikke har mikrofiberteknologi, selv om det markedsføres som dette.

Går vitenskapelig til verks

Lilleborg Profesjonell har lange tradisjoner som Norges ledende totalleverandør av hygiene- og rengjøringssystemer til det profesjonelle markedet. Med over 180 år i bransjen har de fagkompetanse og innovasjonsvilje til å dra nytte av ny teknologi. 

– Vi er de eneste i vår bransje i Norge som har egen utviklingsavdeling og eget laboratorium. Det gjør at vi får testet, utviklet og kvalitetssikret produktene våre nøye. Vår jobb er å utvikle effektive, innovative og bærekraftige produkter og systemer som bidrar til større effektivitet, mer lønnsom drift og økt verdiskaping for våre kunder, forklarer Edvardsen

Helt UNIQ

Resultatet av utviklingen innen mikrofibermopper er produktserien UNIQ DUOTEX.

– UNIQ DUOTEX-serien består av to typer mikrofiber. De er hver for seg spesialisert på visse områder, og sammen utgjør de et komplett rengjøringsprodukt, forklarer Edvardsen.

Fibrene er 100 % splittet, noe som gjør at hele moppeflaten tiltrekker seg støv. Dette betyr at man får mer effektiv fjerning av bakterier, smuss og flekker.

– Eksterne tester viste at UNIQ-moppene fjernet 99,8 % av alle MRSA-bakterier i ett drag over overflaten. For kunden betyr dette at man kan rengjøre flere kvadratmeter per time med mindre friksjon, noe som er spesielt viktig for alle som rengjør ofte, understreker han.

Like effektiv etter 500 vask

Stresstester er laget for å undersøke moppenes holdbarhet.

– Mikrofibermoppene er testet i vaskemaskin på 90 grader, og vi kan vise til at UNIQ DUOTEX er like effektiv etter 500 vask. Lilleborg Profesjonell tar miljø på alvor, og alle våre mopper bærer Svanemerket.

I 2015 vant Lilleborg EcoOnline Award for godt og viktig arbeid med kjemikalier.