– Dette er den aller mest prestisjetunge kokkekonkurransen. Det er det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, sier Gunnar Hvarnes, og omtaler Bocuse d´Or som kokkenes Tour de France. Selv kom han på tredje plass i konkurransen i 2011, og nå er han faglig leder for Bocuse d´Or Norge. I januar var han i Lyon som coach for Norges deltager Christopher W. Davidsen, som endte opp med en gjev sølvmedalje.

Årets kokk

Hvem som blir Norges kandidat i Bocuse d´Or avgjøres i konkurransen Årets kokk, som arrangeres i september annethvert år. Eneste krav for å søke om å delta er at du er norsk statsborger, har fagbrev og har fylt 23 år.  

– Selvfølgelig er det en fin sil man må gjennom for å bli valgt ut, men vi er veldig bevisste på at vi ikke skal sperre for talenter. Dessverre er det mange flinke kokker som ikke våger å delta, sier Hvarnes, og forteller at deltagerne i år skal lage en rett med ishavsrøye og skalldyr, og en annen rett med lammesadel, bog og lammeskank.

I Bocuse d´Or derimot er rettene friere, der skal det presenteres en fiske- eller vegetarrett og en kjøttrett.

– Når rettene skal bedømmes i Bocuse d´Or teller smak mest, og deretter bedømmes de etter presentasjon, nasjonal identitet og hygiene og metodikk, sier Gunnar Hvarnes.

– Det går med enormt mye tid og energi til å trene og forberede seg til konkurransen, og man får veldig kort tid på å vise hva man egentlig har gjort. Der kommer viktigheten av design og identitet inn. Det er viktig å vise frem Norge, og det som er unikt for oss.

Fikk sølv i Bocuse d´Or

– Å vinne Årets kokk var helt fantastisk og noe av det råeste jeg har vært med på. Du vinner jo på en måte to år med mye arbeid og mye læring, og så får du jobbe tett sammen med forbildene dine, og det har nok vært det aller morsomste, sier Christopher W. Davidsen.

Etter seieren i Årets kokk brukte han mesteparten av tiden på å trene til deltagelsen i Bocuse d´Or.

– Jeg kjente veldig på presset ettersom Norge har gjort det så bra de siste årene. Da jeg endte opp med sølv var det en stor befrielse, og det tok noen uker før det gikk opp for meg, sier Davidsen, som i dag jobber som konsernkjøkkensjef for flere restauranter i Trondheim.


Christopher W. Davidsen vant Årets Kokk i 2015, og i fjor fikk han sølvmedalje i Bocuse d´Or.


 

Han tror årsaken til at Norge, sammen med Frankrike, er det landet som har fått flest medaljer i Bocuse d´Or de siste årene, er at det norske miljøet rundt konkurransen er veldig sammensveiset.

– Alle som har deltatt tidligere tenker på den neste kandidatens beste, og hjelper til og støtter underveis mot konkurransen. 

Drømmer om å vinne

– I kalenderen min 12. september står det ikke delta i Årets kokk, det står vinne Årets kokk. Det er all in. Det er ikke vits i å melde seg på om man ikke tror man kan vinne, sier Filip August Bendi. Han er en av fem kandidater som er plukket ut til å delta i konkurransen. På tross av at han kun er 28 år har Bendi mange års erfaring fra flere anerkjente restauranter, slik som Noma i København og Daniel i New York. Han har også vært på kokkelandslaget og assistent for Gunnar Hvarnes da han deltok i Bocuse d´Or. Nå frister det å delta i den prestisjefylte konkurransen selv.

– Bocuse d´Or er det ultimate, det er ikke noe høyere, sier Bendi, og forteller at han har satt av all tid frem mot Årets kokk til å jobbe med maten han skal presentere.

– Antall fridager kan telles på én hånd. Jeg har 100 % fokus på konkurransen. Akkurat nå jobber jeg med å finne uttrykket mitt, jeg ønsker jo å være original og gjøre noe nytt. Garnityren er nødt til fungere, alt må være elegant og perfekt, og smaken må være utsøkt og sette seg i minnet til de som skal dømme maten min. Akkurat hva jeg skal lage er hemmelig, men det bli veldig godt, sier Filip August Bendi.