I følge Nasjonal Veileder for Håndhygiene er retningslinjene for korrekt håndvask at hender og håndledd fuktes med vann, såpe doseres fra dispenser og fordeles. Hendene gnis med såpe i minst 30 sekunder.

- Deretter skal såpen skylles grundig av under rennende lunkent vann og hendene tørkes med papir, forklarer Arne Kolstad i Metsa Tissue.

Lufttørkere

Mange bruker lufttørkere isteden, og utover litt strømkostnader er de forbundet med lite driftskostnader. Undersøkelser, som blant annet er gjort i Schrødingers Katt på NRK, viser imidlertid at bakterier fra dårlig vaskede hender blåses avgårde og svever rundt i rommet. Det er langt fra hygienisk.

Sverger til papir

- Jeg skal ikke sette ulike produkter opp mot hverandre. Men vi vet at de fleste ikke vasker hendene mer enn i kanskje 5 – 10 sekunder og at de færreste bruker såpe. Da er det ekstra lurt å bruke papir, siden det fjerner en del av restbakteriene fra hendene mekanisk, sier Kolstad.

Oppvaskkluten – en yngleplass for bakterier

Hvis bakterier får gode vekstvilkår, så dobler de seg i antall i løpet av 20 minutter. Er egentlig oppvaskklut det mest hygieniske?

- Nei, sier Arne Kolstad som er Key Account Manager i Metsa Tissue, det er mye bedre å bruke papir som arbeidsverktøy på kjøkkenet. Starter man å bruke en klut om morgenen og fortsetter med den samme kluten utover dagen, så blir den en bakteriebombe når kvelden kommer. Det beste er å bruke papir på kjøkkenet enten det er til å tørke av søl på en benk eller en komfyr og kaste papiret etterpå, da unngår man dette, sier han.

Papir til mat

De som skal velge et tørkepapir til bruk på kjøkkenet bør velge et papir som også kan brukes på mat, og da må det være ISEGA-godkjent. Det betyr at papiret er av god kvalitet, at det ikke kommer fra resirkulert papir som gir korte fibre som kan feste seg på maten, men at det er et nyfiberprodukt som kommer rett fra skogen. Slikt papir kan dessuten trygt kastes i matavfallet.