Med en berøringsfri kran begynner vannet å renne idet du holder hendene, eller en oppvaskkost foran øyet på kranen. Dette gjør arbeidet på kjøkkenet veldig mye enklere, sier Gaustad. Hun har selv en berøringsfri kran på sitt private kjøkken, og skryter av hvor behagelig livet er blitt.

- Ett eksempel er at jeg driver og baker. Så skal jeg opp i skapet og hente noe med to klissete hender. Da er det dumt å grise ned hele kjøkkenet. Nå kan jeg bare sette hendene foran kranen, uten noen manøvrering av noe slag.

Færre bakterier og skåldede hender

En ting er at berøringsfrie kraner gir en god flyt når hun jobber. Men det som er enda viktigere er hygienen, nå er det blitt veldig mye lettere å holde kontroll med renholdet.

- Man hindrer for eksempel at det kommer masse matrester rundt kranen, og de skaper jo en god bakterievekst, fordi det er så fuktig der. En ting er at sånne kraner er bra for oss kokker, men det er jo også genialt for institusjoner, skoler og barnehager.  Temperaturen er jo forhåndsinnstilt, så du slipper for eksempel at barna skålder seg når de vasker hendene. Det er mange som dropper å vaske seg på hendene, fordi det blir for komplisert. Dette finner man også igjen på storkjøkken, og det er farlig, sier Gaustad.  

Kan bli pålagt

Snorre Westrum har 17 års erfaring fra bransjen, og han sier at blant annet hoteller og restauranter kan bli pålagt å installere berøringsfrie kraner.

- Tradisjonelle kraner kan utgjøre en trussel mot matvarehygienen. Der hvor det produseres mat, kan Næringsmiddeltilsynet komme til å pålegge berøringsfrie kraner.

Det finnes et stort utvalg av kraner, og det er viktig å tenke gjennom hva kranen skal brukes til, fortsetter Westrum.

- Det er mange varianter, men alle har det samme formålet. De enkleste er kanskje de som er batteridrevet, både fordi de er enkle å montere, og fordi det er enkelt å skifte batteri. Det finnes også kraner med nettilkobling, men de brukes mest i tyngre industribedrifter. Det er også mulig å velge en tradisjonell kran, som er koblet sammen med en berøringsfri kran, og den anbefaler jeg ofte i kjøkkensammenheng.

Alle kraner har mulighet for temperaturjustering, men noen velger å fjerne denne muligheten.

- Det er fordi de ikke vil at brukeren skal kunne variere temperaturen, blant annet for å forhindre at folk skålder hendene sine.

Berøringsfrie kraner er ikke bare vesentlig mer hygieniske, de bidrar også stort til å spare forbruken av vann.

- Det er mye vannsløsing med vanlige kraner. Det går dobbelt så mye vann gjennom en såkalt ettgrepskran som det gjør gjennom en berøringsfri kran, avslutter Westrum.