Noe av det aller viktigste man kan gjøre for å sikre seg mot å bli syk av mat, er å være nøye med kjøkken- og håndhygienen under tilberedning av råvarer. Bakterier fra rått kjøtt kan lett komme over på skjærefjøler, kniver, hender, serveringsfat eller annet utstyr. Derfra kan de overføres til grønnsaker eller annet tilbehør som skal serveres uten noen varmebehandling.

– 80 prosent av all smitte skjer ved kontaktsmitte, enten ved direkte kontakt eller indirekte gjennom kontakt med ulike gjenstander eller forskjellige matvarer. Håndvask er kanskje den aller enkleste og mest effektive måten å bryte smittekjeden på, sier Kim Haugom som er prosjektsjef i Oras.

Hybride armaturer

I henhold til råd fra Folkehelseinstituttet bør armaturer ved håndvasker være lette å rengjøre og kunne betjenes med håndledd, albue, kne, fot eller fotocelle.

– De berøringsfrie løsningene med fotocelle er de beste. Vi har også ettgreps hybridarmaturer hvor du kan åpne, stenge og regulere varmen på vannet med en hendel, eller bare stikke hendene under krana uten å røre hendelen. Når fotocellen detekterer hånden begynner vannet å renne. Fordelen med hybridarmaturet er at du enkelt kan velge å tappe helt kaldt eller glovarmt vann, fortsetter Haugom.

Stadig flere velger berøringsfritt

Armatur bør fortrinnsvis være montert på vegg med tilstrekkelig avstand mellom kran og vask til at hendene kan rengjøres uten å komme i berøring med vask eller kran. Vannstrålen bør treffe vasken på en måte som reduserer mengde sprut, fortrinnsvis i forkant av sluket som bør være av tilstrekkelig størrelse til å sikre avrenning.

– Vi ser at stadig flere storkjøkken velger berøringsfrie armaturer eller hybridarmature. Det er bra siden det bidrar til bedre håndhygiene og det er bra for mattryggheten, avslutter Haugom.